Moje ulubione obwarzanki drożdżowe! Ciasto takie jak na pączki, ale wycinamy obwarzanki i dodatkowo mamy jeszcze mini pączusie, co najbardziej cieszy dzieci:)
Najlepsze z cukrem pudrem....po prostu :)
Składniki:
- 1 kg mąki
- 8 żółtek
- 10 dag drożdży
- 1/2 szkl oleju
- ok. 2 i 1/2 szkl mleka
- 1 łyżka masła
- 1/2 szkl cukru + 2 łyżki cukru
* olej do smażenia
Żółtka miksujemy z 1/2 szkl cukru.
Drożdże rozrabiamy z 2 łyżkami cukru i 1/2 szkl ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2 szl mleka, olej i masło podgrzewamy, żeby były gorące, ale nie gotujemy!
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, drożdże i po trochu gorące mleko. Wyrabiamy na gładkie ciasto.
Nie trzeba odstawiać ciasta do wyrastania. Od razu wałkujemy i wycinamy szklanką kółka, a w środku małe kółeczka, np. kieliszkiem.
Przygotowane obwarzanki odstawiamy żeby podrosły. Może to być 20 minut lub nieco więcej.
Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
Smacznego!
moje dzieciństwo :), tylko, ze my nazywaliśmy je oponkami :), nie wiem czy dzisiaj jeszcze się tak robi, ale mama zawsze wrzucała do tłuszczu w którym się smażyły plasterek surowego ziemniaka, to miało zapobiec " piciu " tłuszczu hihi ;), a potem była kłótnie które z rodzeństwa zje ten pyszny "frytkowy" ziemniak :)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o metodzie z ziemniakiem, ale zaraz zapytam "wójka google", czy coś na ten temat wie ;) Zwłaszcze, że tłusty czwartek już niedługo! Trzeba się przygotować :)
Usuńsłyszałam, że niektórzy tak właśnie robią, ale sama nie próbowałam, a może faktycznie warto na wszelki wypadek:)
UsuńZima za oknem i aż się prosi by zjeść coś drożdżowego! Kusisz mnie dzisiaj:)No i zgadzam się z Tobą w 100% - najlepsze z cukrem pudrem:) Jeszcze cieplutkie:)
OdpowiedzUsuńoj pycha, pycha!:)
UsuńMniam! Piękne są- podejrzewam, że dziewczyny rzuciły się od razu. Zostało coś jeszcze?
OdpowiedzUsuńzostało, zapraszam:))
UsuńAle śliczniutkie :)
OdpowiedzUsuńpyszne!:) cudownie wyrosły:)
OdpowiedzUsuńMusiały być przesmakowite :)
OdpowiedzUsuńPączki z dziurką! Moje ulubione w dzieciństwie.
OdpowiedzUsuńno cóż były pysznee:)) polecam!
OdpowiedzUsuńgdybym tylko miała drożdże od razu pobiegłabym do kuchni je robić! :)
OdpowiedzUsuńz chęcią bym zjadła drożdżowe obwarzanki! Pychotka!
OdpowiedzUsuńsą bardzo smaczne:) wyszły wyjątkowo puszyste:)
Usuńjeju jakie cudowne! nooo boskie są:)
OdpowiedzUsuńże ja nie trafiłam do ciebie wczoraj:/ cały weekend myślałam nad tym co upiec, aż w końcu nic nie zrobiłam, a drożdże sobie poleżały..
hehe no tak to jest, ja też tak czasem mam na coś ochotę, ale zanim znajdę jakiś ciekawy przepis to weekend mija:)
Usuń