czwartek, 31 stycznia 2013

kluski śląskie

Moje pierwsze kluski śląskie :) Sama nie wiem dlaczego zwlekałam z ich przygotowaniem , wyszły pyszne i delikatne! Podane z sosem pieczarkowym były po prostu super :)
Przepis z gazety okazał się strzałem w dziesiątkę.

Składniki:
- ziemniaki - ugotowane w posolonej wodzie  i dokładnie potłuczone lub przepuszczone przez praskę
- mąka ziemniaczana - 1/4 części ziemniaków
- żółtko
- 1 łyżka miękkiego masła

* sos pieczarkowy ( jak zrobić  podawałam przy okazji tego przepisu )

Ziemniaki wykładamy do płaskiego naczynia, wyrównujemy powierzchnię i dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wyjętą część ziemniaków dodajemy z powrotem. Dokładamy żółtko i masło, a następnie wyrabiamy dokładnie na gładką masę.
Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę palcem lub końcówką łyżki drewnianej.

W garnku gotujemy wodę, lekko solimy.
W 1/3 szkl zimnej wody rozprowadzamy płaską łyżkę mąki ziemniaczanej. Wlewamy do wrzątku i energicznie mieszamy.
Zmniejszamy płomień i kiedy woda będzie się powoli gotować, delikatnie wrzucamy kluski. Mieszamy, żeby nie przywarły do dna.
Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 2 minuty.

Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Mmmmm, trzeba będzie poczynić na obiadek! :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. pychota:) uwielbiam z gulaszem albo właśnie z sosem pieczarkowym:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietnie wylada!;)
    http://solidaryexpensivee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. chyba nie ma nic lepszego na niedzielny obiad jak takie kluseczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. trudno uwierzyć, że to twoje pierwsze kluseczki:) super ci wyszły!
    Ja je robię nałogowo, wszyscy uwielbiamy.
    Sa dobre z dodatkiem podsmażonego boczusiu, sosu pieczarkowego, lub jako dodatek do mięska np. gulaszu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no widzisz, a ja tyle zwlekałam, bo bałam się , że takie kluskowe dania mi nie wyjdą:) a tu proszę, sukces za pierwszym razem hehe:)

      Usuń
  6. Tradycyjnie i smacznie :)
    A kokilki są dostępne w Nanu-Nana w super cenie, chyba 5 złotych za sztukę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie kluchy są boskie, a dzieci wręcz je uwielbiają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale ładne kluseczki! Nie jadłam ich już chyba pół roku :( Czas to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kluseczki fantastyczne ! Dawno takich nie jadłem, więc skorzystam z przepisu już jutro :) narobiłaś mi smaczku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. do klusek jakoś nie mogę się przekonać ... ale za to sos pieczarkowy - jak najbardziej lubię! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Kluski śląskie to u mnie obowiązkowy dodatek do niedzielnego obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja chyba też częściej będę je robiła:) świetna odmiana od tradycyjnych ziemniaków do obiadu:)

    OdpowiedzUsuń