Moje pierwsze kluski śląskie :) Sama nie wiem dlaczego zwlekałam z ich przygotowaniem , wyszły pyszne i delikatne! Podane z sosem pieczarkowym były po prostu super :)
Przepis z gazety okazał się strzałem w dziesiątkę.
Składniki:
- ziemniaki - ugotowane w posolonej wodzie i dokładnie potłuczone lub przepuszczone przez praskę
- mąka ziemniaczana - 1/4 części ziemniaków
- żółtko
- 1 łyżka miękkiego masła
* sos pieczarkowy ( jak zrobić podawałam przy okazji tego przepisu )
Ziemniaki wykładamy do płaskiego naczynia, wyrównujemy powierzchnię i dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wyjętą część ziemniaków dodajemy z powrotem. Dokładamy żółtko i masło, a następnie wyrabiamy dokładnie na gładką masę.
Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę palcem lub końcówką łyżki drewnianej.
W garnku gotujemy wodę, lekko solimy.
W 1/3 szkl zimnej wody rozprowadzamy płaską łyżkę mąki ziemniaczanej. Wlewamy do wrzątku i energicznie mieszamy.
Zmniejszamy płomień i kiedy woda będzie się powoli gotować, delikatnie wrzucamy kluski. Mieszamy, żeby nie przywarły do dna.
Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 2 minuty.
Smacznego!
Uwielbiam takie kluseczki :)
OdpowiedzUsuńMmmmm, trzeba będzie poczynić na obiadek! :)))
OdpowiedzUsuńpolecam! pyszne :)
OdpowiedzUsuńpychota:) uwielbiam z gulaszem albo właśnie z sosem pieczarkowym:)
OdpowiedzUsuńSwietnie wylada!;)
OdpowiedzUsuńhttp://solidaryexpensivee.blogspot.com/
dzięki, chętnie zajrzę do ciebie:)
Usuńchyba nie ma nic lepszego na niedzielny obiad jak takie kluseczki ;)
OdpowiedzUsuńtrudno uwierzyć, że to twoje pierwsze kluseczki:) super ci wyszły!
OdpowiedzUsuńJa je robię nałogowo, wszyscy uwielbiamy.
Sa dobre z dodatkiem podsmażonego boczusiu, sosu pieczarkowego, lub jako dodatek do mięska np. gulaszu:)
no widzisz, a ja tyle zwlekałam, bo bałam się , że takie kluskowe dania mi nie wyjdą:) a tu proszę, sukces za pierwszym razem hehe:)
UsuńTradycyjnie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńA kokilki są dostępne w Nanu-Nana w super cenie, chyba 5 złotych za sztukę :)
dzięki za informację:)
Usuńtakie kluchy są boskie, a dzieci wręcz je uwielbiają :)
OdpowiedzUsuńAle ładne kluseczki! Nie jadłam ich już chyba pół roku :( Czas to zmienić!
OdpowiedzUsuńno koniecznie! :)
UsuńKluseczki fantastyczne ! Dawno takich nie jadłem, więc skorzystam z przepisu już jutro :) narobiłaś mi smaczku :)
OdpowiedzUsuńdo klusek jakoś nie mogę się przekonać ... ale za to sos pieczarkowy - jak najbardziej lubię! :D
OdpowiedzUsuńKluski śląskie to u mnie obowiązkowy dodatek do niedzielnego obiadu:)
OdpowiedzUsuńja chyba też częściej będę je robiła:) świetna odmiana od tradycyjnych ziemniaków do obiadu:)
OdpowiedzUsuń