czwartek, 19 kwietnia 2012

donaty pieczone

Smaczne pączki pieczone,  mniej tłuste niż tradycyjne smażone, posypane cukrem brązowym z cynamonem ;)
Najlepsze są jeszcze ciepłe podane ze szklanką mleka...
Składniki:
- 1 i 1/3 szkl ciepłego mleka
- 15 g drożdży  świeżych
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2/3 szkl cukru
- 2 jajka
- 5 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
* do posmarowania gotowych pączków roztopione masło i cukier brązowy wymieszany z cynamonem do posypania ;)

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na kilka minut. Potem dodajemy do tego masło i cukier. Mieszamy i dodajemy jajka. Dosypujemy mąkę i sól i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Nie powinno się kleić. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrastania aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy szybko jeszcze raz, wałkujemy na grubość ok 1,5 cm, wycinamy kółeczka szklanką, kieliszkiem środek, żeby powstały oponki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 40 - 50 min, aż się napuszą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 10 minut.
Po upieczeniu smarujemy masłem i posypujemy cukrem z cynamonem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz