piątek, 27 kwietnia 2012

bułeczki z krówką

Tym razem bułeczki drożdżowe ze sprawdzonego już  przepisu, które wcześniej robiłam z jabłkami, tylko w innym kształcie.  Teraz wersja szybka, bez składania i nacinania, po prostu formujemy kulki, lekko spłaszczamy i napełniamy masą krówkową. Z podanego przepisu wyszło mi 14 bułeczek, a w każdej z nich znalazła się łyżeczka lub dwie nadzienia. masa krówkowa jest zwarta więc świetnie się nadaje do bułeczek ponieważ nie wypływa.
Przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj.
Po wyrobieniu ciasta, odstawiamy je przykryte ściereczką na 30 min, żeby podrosło. Następnie formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut.
Przed pieczeniem smarujemy jajkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok 20 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz