czwartek, 30 sierpnia 2012

masło orzechowe

Od dłuższego czasu miałam ochotę na takie prawdziwe masło orzechowe, które mogłabym wykorzystać jako smarowidło na kanapki dla dzieci , jak również do wypieków, na przykład ciasteczek:) Zbyt proste byłoby znalezienie takiego masła na półce w sklepie no i nie miałabym satysfakcji, tak jak dzisiaj kiedy zrobiłam je sama:)) Nawet nie sądziłam, że jest to takie proste....

Składniki:
- pół kilograma fistaszków
- łyżeczka soli

*blender

Orzeszki wyjmujemy z łupinek i obieramy też z brązowej skórki, wrzucamy porcjami do blendera i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do miski.  Potem jeszcze raz całość umieszczamy w blenderze, dodajemy sól i miksujemy. Nie trzeba dodawać oliwy, ponieważ orzeszki są wystarczająco tłuste i tworzy się z nich super masło orzechowe, bez zbędnych dodatków:)
Wyszły mi dwa słoiczki i najlepiej przechowywać je w lodówce.
Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Domowe masło orzechowe smakuje najlepiej. :) No i cenowo też wychodzi o wiele lepiej niż sklepowe. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o proszę, nie sądziłam, że to takie proste! Napisz proszę jakie jest w smaku, kupuję sklepowe, ale rzadko używam, bo coś mnie smak masła orzechowego nie przkoenuje:/ jak domowe jest zupełnie inne, to bym może zaryzykowała;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało możesz wypróbować, oczywiście na początek z mniejszej ilości orzeszków....ale nie sądzę, żebyś się rozczarowała:)) Pachnie pięknie orzechami, nie ma w nim nic sztucznego, ja dałam tylko sól, bo robiłam z nie solonych orzechów. Ale wiem , że inni robią z innych rodzajów orzeszków i wychodzi pysznie:)

      Usuń
    2. Acha, jeśli wolisz bardziej chrupiące, to część orzeszków zmiksuj na gładko, a część zostaw posiekanych w mniejsze kawałeczki i razem wszystko przemieszaj.....też jest super:)

      Usuń
    3. tak właśnie zrobię! zostawię troszkę takich chrupiących orzeszków!:)

      Usuń
    4. śmiało! a ja lecę po chleb tostowy, bo dzieci czekają na kanapki z masłem orzechowym i bananem:))

      Usuń
  3. Robiłam takie domowe masło orzechowe.
    Ale bałam się ,że mój mikserem nie wytrzyma, więc najpierw zmieliłam orzeszki w maszynce do mielenia bakalii i dopiero później potraktowałam je mikserem,:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy sposób jest dobry:)) ważne, żeby efekt nas zadowalał;)

      Usuń
  4. Karmel, napisz jeszcze ile mniej więcej takie masło pozostaje świeże w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miałam dwa słoiczki, z czego drugi wykorzystałam dopiero po ponad miesiącu przechowywania w lodówce, było smaczne i nic się z nim nie zrobiło, więc myślę, że miesiąc spokojnie :)

      Usuń
  5. Koniecznie muszę zrobić, bo na pewno lepsze od kupnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj na 100% lepsze od tego ze sklepu:)

      Usuń