środa, 3 lipca 2013

pyszne bułeczki z porzeczkami

Kiedy na krzaczkach czerwienią się porzeczki, to grzechem byłoby ich nie wykorzystać:)
Dzisiaj upiekłam z nimi bułeczki. Miękkie, pachnące i bardzo smaczne!
Oczywiście możecie wykorzystać inne owoce, po prostu u mnie aktualnie królują porzeczki:)

Składniki:
- 500 g mąki
- 250 ml ciepłego mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 80 g masła ( stopionego)
- szczypta soli
- porzeczki
- 1 jako do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek i kruszymy drożdże. Zasypujemy je częścią cukru i zalewamy połową mleka. Przysypujemy lekko mąką i odstawiamy na kilka minut.
Następnie dodajemy resztę cukru, jajko, sól, wlewamy mleko i stopione masło i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski, zagniatamy kilka razy, dzielimy na 16 części.
Każdy kawałek ciasta rozgniatamy, nakładamy porzeczki, zlepiamy formując bułeczkę.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.
Przed pieczeniem bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut.

Smacznego!

33 komentarze:

  1. Wspaniale wyglądają, a owoce nie są zbyt cierpkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę są kwaskowate, ale bułeczka posypana cukrem pudrem smakuje w sam raz:)
      Mam akurat dzisiaj małych testerów i jedzą aż się uszy trzęsą;))

      Usuń
  2. O jaaa, u Ciebie te pożeczki? Piękne! A drożdżówki wszamałabym od razu- jeszcze ciepłe!

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też przepis z porzeczką czerwoną :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak mało pracy, a taka pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. z porzeczkami jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne buŁeczki! Uwielbiam zapach czerwonej pozreczki! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też, szczególnie smakuje mi kompot z porzeczek czerwonych i czarnych:)

      Usuń
  7. Bułeczki to i bym zjadła, nawet chętnie ale może z innym nadzieniem- nie lubię czerwonej porzeczki:(
    Ale wyglądają bombowo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można śmiało zapakować to co się lubi:)

      Usuń
  8. Coś dla mnie!!Kocham porzeczki,właśnie za ich cierpkość!!
    Bułeczki jak marzenie,,,poproszę chociaż jedną,,tak na kolację!!błagam:))))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. foto -też takie do zjedzenia!!super!!!

      Usuń
    2. częstuj się Margo!;)) tylko szybko, szybko bo znikają;)

      Usuń
  9. pycha!:) ach ten czerwony kolorek, kojarzą mi się jak jako dziecko uwielbiałam z krzaczka zrywać, bo na podwórku był agrest i porzeczka. Dawno nie jadłam, chyba kupię i coś z nimi wykombinuję:) u mnie już wiśnie pierwsze do zerwania zaraz:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojej jak ja uwielbiam takie bułeczki i jeszcze cieplutkie są mega :)

    OdpowiedzUsuń
  11. alez one znakomicie wyglądają:) z miłą chęcią częstuję się jedną do porannej kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kobietki, prosta robota i macie ciepłe bułeczki;))

    OdpowiedzUsuń
  13. No i kiedy się ma takie krzaczki:-) Pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Idealne na słodkie śniadanko lub podwieczorek ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ta bułeczka aż prosi sie, żeby ją zjeść;)Karmel, Ty to masz zawsze coś pysznego u siebie;);)

    OdpowiedzUsuń
  16. dziękuje, pozdrawiam Was serdecznie!:))

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie wyglądają te bułeczki:) U mnie też już na krzaczkach panoszą się porzeczki i też je chętnie wykorzystuję:)

    OdpowiedzUsuń
  18. bułeczka wygląda przepysznie i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Boskie nadzienie! Muszę w najbliższym czasie coś zrobić z porzeczkami :)

    OdpowiedzUsuń