piątek, 2 sierpnia 2013

dżem z czarnej porzeczki

Domowy dżem to coś co jesienią i zimą poprawia mi humor:)
Przypomina smaki lata , jest słodki i pyszny!
Nie kosztuje wiele pracy, a będzie pod ręką kiedy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego.

Składniki:
- 1 kg czarnej porzeczki
- 70 - 80 dag cukru

* wyparzone słoiczki

Porzeczki myjemy, odsączamy i zasypujemy cukrem w garnku z grubym dnem.
Można odstawić na jakiś czas, ale ja od razu stawiam garnek na niewielki  ogień.
Gotujemy mieszając, aż cukier się rozpuści,  porzeczki puszczą sok i nasz dżem nieco zgęstnieje.
Ja wylewam trochę dżemu na talerzyk i sprawdzam konsystencję.  Jak szybko krzepnie to znaczy, że jest gotowy.
Po przelaniu dżemu do słoików, dokładnie je zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

Smacznego!

24 komentarze:

  1. Kocham taki dżem!!!To mój ulubiony!!!Ale w tym roku chyba nie zrobię,bo nie mam domowych porzeczek,,szkoda,,a robię dokładnie jak Ty!Zdjęcie jest do zjedzenia,,hihi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Margo! u nas na szczęście jest trochę porzeczek , a że są dość kwaśne, to nie ma na nie amatorów, dzięki czemu mogłam je zapakować w słoiczki :))

      Usuń
  2. Czarna porzeczka na surowo, jak dla mnie, to ohydztwo, ale uwielbiam wszelkie przetwory z jej udziałem. W tym roku dżemik mam juz robiony, a jutro biorę się za sok.
    Zgadzam się, że takie domowe, owocowe słodkości świetnie poprawiaja humor w okresie jesienno-zimowym. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja bardzo lubię czarne porzeczki prosto z krzaczka:)

      Usuń
  3. a widzisz, ja nigdy konsystencji nie sprawdzalam i wyszlo mi kilka niewypalow :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak, to szkoda Twojej pracy..
      mnie też się kiedyś zdarzały problemy z przetworami ale jakoś z czasem nauczyłam się wielu rzeczy:)

      Usuń
    2. ostatnio 2 kg fasolki po bretońsku poszło do kosza:/

      Usuń
    3. no to sporo, ale pewnie kolejnym razem się uda.

      Usuń
  4. Że pyszne to wiadomo, ale jeszcze atut, że wiem co jem :))

    OdpowiedzUsuń
  5. dżem z porzeczki należy do moich ulubionych, a drugi to wiśniowy, szkoda, że porzeczek nie mam:( za to wiśnie do słoiczków zapakowane:)

    OdpowiedzUsuń
  6. idealny do ciast ;-)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, wypieki z tym dżemem są pyszne!
      pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Ale smakowite zdjęcie wyszło z tym dżemem;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już sobie wyobrażam te wszystkie wypieki jakie można stworzyć z takim dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Najlepszy porzeczkowy, jagodowy i z aronii :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, z aronii to już dawno nie jadłam, a szkoda:)

      Usuń
  10. Uwielbiam ten dżemik :) Ale w tym roku jeszcze nie miałam przyjemności jeść czarnej porzeczki, czas to zmienić :) !

    OdpowiedzUsuń
  11. podesłałabyś jakiś słoiczek;) mniamm

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj taki dżemik zimą jest jak najlepsza delicja:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fakt, taki dżemik zimą (a właściwie o każdej porze roku) jest super!

    OdpowiedzUsuń