niedziela, 1 września 2013

gołąbki z pęczakiem

Gołąbki jemy od czasu do czasu i zawsze są one z mięsem. Jednak po obejrzeniu programu "Jakubiak lokalnie" nabrałam ochoty na takie z kaszą i warzywami.
Muszę przyznać, że farsz do tych gołąbków wyszedł bardzo dobry i smakował moim dzieciom, co w końcu liczy się najbardziej :)
Przepis z programu, z moimi drobnymi zmianami.

Składniki:
- nieduża młoda kapusta
- 2 kubki ugotowanej kaszy pęczak
- cukier
- 1 papryka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 jajka
- puszka pomidorów krojonych
- bulion warzywny ( użyłam ok. 2 kubków)
- pęczek świeżej natki pietruszki i koperku
- olej

Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do gotującej się wody. Czekamy, aż liście zaczną odchodzić i wtedy powoli je wyjmujemy. Można też wcześniej oddzielić liście , wrzucać je do gorącej wody i obgotować kilka minut, żeby zmiękły. Wybór należy do Was:)

Paprykę, jedną cebulę, dwa ząbki czosnku drobniutko kroimy. Siekamy natkę pietruszki. Łączymy wszystko z ugotowanym pęczakiem, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Z każdego liścia kapusty ścinamy twardą część, układamy porcję farszu i zwijamy.

Na dnie garnka układamy liście kapusty, a dopiero na nie gołąbki. Ciasno, jeden obok drugiego, żeby się nie rozwinęły podczas gotowania.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy ząbek czosnku i 1 cebulę, dodajemy pomidory z puszki , wsypujemy trochę cukru, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy bulion.
Zagotowujemy sos i wrzucamy garść posiekanego koperku.
Zalewamy sosem gołąbki i gotujemy je na małym ogniu pod przykryciem.
Według przepisu należało gotować je pół godziny, ale u mnie trwało to godzinę, gdyż kapusta była twardawa. Najlepiej wyjąć jednego gołąbka , przekroić i spróbować czy już :)

Smacznego!

19 komentarzy:

  1. Znając moich to chcieliby do takiego gołąbka jako dodatek kawał mięcha, ha, ha:-) Ja jednak kupuje Twojego, pyszny:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. to taka wersja na piątki ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham gołąbki. Aż mi ślinka pociekła :) Chociaż takiej wersji jeszcze nie próbowałam - wszystko przede mną :)
    Jeszcze nie widziałam tego programu, ale widzę, że program inspiruje ! To bardzo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe szczególnie, kiedy takie programy ogląda się "na głodniaka":)

      Usuń
  4. Też czasem oglądam i powiem,że nie jadłam takich,,,ogromnie smaczna fotka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) ja często oglądam różne programy kulinarne i potem mam problem, bo chciałabym ugotować wszystko naraz:))

      Usuń
  5. Uwielbiam tą kaszę, ale trzeba ją trochę dłużej gotować,żeby była miękka:D

    OdpowiedzUsuń
  6. ja do tej pory jadłam tylko z mięsem. fajny ten farsz:)
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ pyszności przyszykowałaś:) kocham gołąbki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawa odmiana - do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak dla mnie gołąbki czy to w wersji z kaszą czy mięsem zawsze są rewelacyjne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak ja uwielbiam gołąbki! To jedno z moich ulubionych dań polskiej kuchni. W wersji z pęczakiem muszą być równie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  11. dziękuję:) w wersji bezmięsnej są równie smaczne i od czasu do czasu można sobie odmienić :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Gołąbki z warzywami brzmią smacznie :) Zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  13. fajna odmiana dla tradycyjnego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też tak myślę:) od czasu do czasu można bez mięsa;)

      Usuń
  14. Bardzo ciekawy przepis, takich gołąbków jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam mniam, tyle Ci powiem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawa propozycja na gołąbki :)

    OdpowiedzUsuń