czwartek, 28 sierpnia 2014

maślane serduszka


Zakup nowej foremki do wykrawania ciastek to zawsze dobra okazja do pieczenia i zrobienia niespodzianki dzieciom :)
No dobra.....przyznaję się, dla mnie to  wielka radość i satysfakcja, kiedy ciasteczka smakują i sprawiają przyjemność innym:)

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- kilka kropel aromatu waniliowego

Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy jajko, aromat  i masło- szybko wyrabiamy.
Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do torebki foliowej.
Chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Na posypanym mąką blacie wałkujemy ciasto na grubość 4-5 mm i wykrawamy ciasteczka.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 na 10-12 minut.
Każdy piekarnik jest inny , dlatego sprawdzajmy, czy mają lekko złoty kolor i zrumienione brzegi.

Z podanej porcji składników upiekłam 3 blaszki ciastek, ale oczywiście wszystko zależy od wielkości foremki.

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. cudne są!:) u nas zawsze przy ciasteczkach jest kupa frajdy i zabawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też lubię się bawić takimi cudeńkami. To jak zabawki dla dużych dziewczynek :) Śliczne upiekłaś te ciasteczka i takie piękne serduszkowe kształty. Chyba nikt im się nie oprze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka maślane to jedne z moich ulubionych smakołyków. Zawsze smakują dobrze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je bardzo lubię, zacznę piec podwójne porcje :))

      Usuń
  4. Uwielbiam maślany smak takich ciastek. Super foremki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uroczo wyglądają te ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam tą foremkę, jest śliczna! A ciacha na pewno wyszły pyszne!

    OdpowiedzUsuń