środa, 20 sierpnia 2014

tarta jabłkowa na cieście francuskim w zestawie z kompotem



Kiedy jabłka spadają z drzewa wprost pod nasze nogi, grzechem byłoby z nich nie skorzystać.
Najprostszy przepis to według mnie tarta na cieście francuskim i do tego smaczny kompot.
Każdy sobie z tym poradzi i zajmuje to naprawdę niewiele czasu!

Składniki na tartę:
- 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego ( 275 g)
- ok. 1,5 kg jabłek
- cukier trzcinowy jasny + ciemny muscovado
- cynamon mielony
- trochę masła do wysmarowania formy
- bułka tarta

Jabłka obieramy i kroimy w niewielkie kawałki.
Przekładamy je na patelnię, zasypujemy cukrem ( ilość według uznania, ja zmieszałam pół na pół jasny i ciemny cukier trzcinowy), cynamonem, mieszamy i smażymy na niewielkim ogniu aż będą szkliste i trochę zmiękną.
Formę do tarty smarujemy dobrze masłem, wykładamy ciastem tak, żeby zachodziło na boki.
Ciasto nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką tartą i wykładamy na nie jabłka.
Z pozostałych kawałków ciasta wycinamy cienkie paseczki i układamy na wierzchu.

Tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25-30 minut.

Najlepiej smakuje ciepła, posypana cukrem pudrem!

Składniki na kompot:
- kilka jabłek
- cukier
- kora cynamonu ( 1-2 pałeczki)

Jabłka obieramy i kroimy na kawałki ( można też zostawić skórkę, kolor kompotu będzie intensywniejszy) i wrzucamy do garnka, dodajemy cynamon, zalewamy wodą i gotujemy aż jabłka będą miękkie, lekko rozgotowane. Dosładzamy cukrem według uznania i pozostawiamy do wystygnięcia.

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Mmm... Pyszny ten zestaw! Wspaniała tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakże prosty i pyszny sposób na łasuchów :) Pyszna tarta, wspaniały sok. Czego chcieć więcej?

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny ten zestaw! ;) Poproszę raz! ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna tarta :) u mnie też ostatnio rządziły jabłkowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie jabłuszek jeszcze nie ma, a z przyjemnością zjadłabym Twoja tartę!

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję za miłe słowa :) nadchodzi sezon wypieków z jabłkami, pachnący cynamonem i imbirem....trochę szkoda lata, ale cóż, będziemy teraz cieszyć się jesiennymi smakami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. no i pozostaje mi tylko siedzieć przed monitorem i się oblizywać...

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ma to jak ciasto z jabłkami prosto z sadu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny, szybki przepis i pewnie pyszna była;-)

    OdpowiedzUsuń