piątek, 20 stycznia 2017

torcik marchewkowy



Jakiś czas temu, miałam przyjemność spróbować ciasto marchewkowe, które upiekła mama mojej koleżanki. Muszę szczerze przyznać, że było najlepsze ze wszystkich marchewkowych jakie jadłam do tej pory! Oczywiście poprosiłam o przepis i dzisiaj je upiekłam:)
Jutro jest Dzień Babci i ten pyszny torcik jedzie z nami jako słodki upominek.

Agnieszka, jeśli to czytasz- serdeczne podziękowania dla Ciebie i Twojej Mamy za przepis ! :)

( moja jedyna zmiana w przepisie to mniejsza ilość cukru)

Składniki na ciasto:
- 2i 1/4 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szkl startej marchewki
- 1i 1/2 szkl oleju
- 4 jajka

* 1 szkl posiekanych orzechów
* 1 szkl rodzynek

krem:
- 1 szkl cukru pudru
- 2 łyżki margaryny
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 serki śmietankowe po 135 g ( u mnie łaciate)

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy łyżką, aż powstanie mokra masa, następnie miksujemy robotem ok 3 minut.
Wrzucamy orzechy i rodzynki, mieszamy.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie 18x27cm) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170stopni na ok 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem.

Przestudzone ciasto kroimy na dwa lub trzy blaty, jak wolicie.

Składniki na krem miksujemy i przekładamy torcik.

Dekorujemy według uznania :)

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wspaniały, uwielbiam ciasta marchewkowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny torcik :) to prawda , u mnie też marchewkowe ale zupełnie inne :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ciasto marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń