wtorek, 10 stycznia 2017

frytki ze słodkich ziemniaków



Witajcie, w przerwie między przeziębieniami, zapaleniami gardła i kaszlem, chciałam wstąpić na bloga, bo się już trochę stęskniłam :)
Za oknem mróz nie odpuszcza, a zajęć mamy sporo. W naszym domu królują zupy i wszelkiego rodzaju dania łatwe do odgrzania następnego dnia..
Tak jest pewnie u większości z nas ;)
Dzisiaj, dla odmiany, na kolację podałam frytki ze słodkich ziemniaków. Robią się w zasadzie same, a to oczywiście duży plus. Chociaż młodsza córka przedstawiła mi wyższość "prawdziwych" frytek nad tymi "dziwnymi" , to i tak Wam je polecam :)

Składniki:
- kilka słodkich ziemniaków ( w zależności od ilości osób)
- tymianek, oregano
- sól
- olej

Sos jogurtowy:
- 200 g jogurtu naturalnego gęstego
- sól
- biały pieprz
- koperek

Ziemniaki dokładnie myjemy ( można zostawić skórkę lub obrać) , kroimy w słupki, polewamy olejem, posypujemy ziołami i solą, mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzaego do 220 stopni na 25 minut.

W tym czasie jogurt doprawiamy , mieszamy z koperkiem i gotowe!

Szybko i smacznie, polecam :)

5 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś smaka na takie frytki! I do tego ten sosik...mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! też musze zrobić bo znów w B. się pokazały bataty

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie też bataty, ale w innej formie :) miałam z nich zrobić frytki, ale się rozmyśliłam na rzecz gulaszu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też muszę zrobić w takiej formie!

      Usuń