poniedziałek, 6 lutego 2017

babka z białek



Wspominałam już kiedyś, że białka, które pozostają mi z pieczenia, mrożę i wykorzystuję później.
Dzisiaj właśnie miałam ochotę skorzystać z takiego zapasu.
Jadłam u mojej mamy pyszną babkę pieczoną na białkach i postanowiłam wypróbować ten przepis.
Bardzo łatwo się ją przygotowuje, gorąco polecam!

Składniki:
- kubek białek ( u mnie 8 )- odmrożonych, o temp. pokojowej
- 1 szkl cukru
- 2 szkl mąki
- cukier z wanilią 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- 200 g masła stopionego, wystudzonego

Białka ubijamy na sztywno z cukrem ( dodawanym stopniowo pod koniec ubijania).
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem z wanilią i stopniowo dodajemy do białek - mieszamy delikatnie łyżką. Następnie powoli dodajemy stopione masło i mieszamy , aż składniki się połączą.

Ciasto wlewamy do keksówki ( u mnie 32 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut (sprawdzamy patyczkiem).

Smacznego!

10 komentarzy: