sobota, 4 lutego 2017

rogale drożdżowe


Bardzo lubię piec ciasta, a drożdżowe w szczególności.
W okresie jesienno - zimowym, w naszym domu często pachnie drożdżowymi wypiekami.
Wszelkiego rodzaju domowe bułeczki, chałki i rogaliki kojarzą mi się z rodzinnym ciepłem :)
Dzisiaj polecam przepis na rogale, które można dowolnie nadziaać , posypać cukrem, polać lukrem, co kto woli :)

Składniki( 12 rogali):
- 1/2 kg mąki
- 150 g cukru
- 100 g stopionego masła
- saszetka suszonych drożdży
- 1 jajko
- 250ml ciepłego mleka

*marmolada
*jajko do posmarowania przed pieczeniem

Z podanych składników zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości ( najlepiej w ciepłe miejsce). Następnie ciasto zagniatamy przez chwilę, dzielimy na trzy części i każdą wałkujemy na okrąg o średnicy mniej więcej 30 cm. Dzielimy  go na 4 części i na każdą wykładamy porcję nadzienia. Zwijamy i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.

Smacznego!

2 komentarze: