czwartek, 25 maja 2017

domowe "mleko" kokosowe


Od pewnego czasu jedna z naszych córek nie może jeść nabiału, który jednak bardzo lubi.
Kombinuję na różne sposoby, żeby mogła jeść z nami desery,  kupuję mleko  roślinne, ale jak wiecie, skład tych napojów roślinnych nie powala.... Za to cena ścina z nóg.
Najbardziej wskazane jest dla niej mleko kokosowe, dlatego przejrzałam różne przepisy i postanowiłam w prosty sposób zaopatrzyć naszą lodówkę w domowe  "mleko" kokosowe .

Robota przy tym  praktycznie żadna, a składniki zaledwie dwa :)

Składniki:
- kubeczek wiórek kokosowych (250 ml), ( nie siarkowanych!)
- litr gorącej wody

Wiórki wsypujemy do blendera, zalewamy połową wody i miksujemy 2-3 minuty.
Przecedzamy na drobnym sitku, dokładnie odciskamy. Wlewamy powstałe mleko do dzbanka.
Pozostałe na sitku wiórki ponownie wkładamy do blendera i zalewamy pozostałą wodą.
Blendujemy i znów odciskamy.
Mleko można trzymać w lodówce w dzbanku lub przelać do butelki.
Trzeba je zużyć w ciągu 3 dni.

Świetnie smakuje zmiksowane z truskawkami lub bananami, można je dodać do płatków śniadaniowych :)

Wiórki, które zostały można wykorzystać do ciasta, ciasteczek lub uprażyć w piekarniku i dodać do deseru.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. domowe mleko wychodzi zdecydowanie taniej :) kokosowe bardzo lubię mimo, że nie mam nietolerancji.

    OdpowiedzUsuń