Chodziły za mną bułeczki drożdżowe :) ale nie bardzo wiedziałam z jakim nadzieniem je zrobić....Aż do dzisiaj, kiedy zobaczyłam bułeczki na blogu kuchniakasi.blox.pl :) Wyglądały bardzo zachęcająco, polane lukrem i takie zakręcone z serem! Wyszły pyszne, bardzo polecam:)
Składniki:
- 4 szkl mąki
- 2 jajka
- 55g roztopionego masła
- 1 szkl ciepłego mleka
- 1/3 szkl cukru
- cukier waniliowy ( ja dałam cynamonowy)
- 50g drożdży świeżych
*nadzienie:
- 250g sera białego
- 1 żółtko
- kilka łyżek cukru
- cukier cynamonowy
Z połowy szkl mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki robimy rozczyn i zostawiamy na kilka minut.
Do miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier, cukier cynamonowy, dodajemy jajka, masło oraz resztę mleka i mieszamy. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
W tym czasie robimy nadzienie, czyli dokładnie mieszamy wszystkie składniki na gładką masę.
Następnie wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, smarujemy nadzieniem i składamy górny brzeg do środka, przykrywając 2/3 ciasta, a dolny do góry, żeby zachodził na złożoną część. Potem kroimy ciasto na równe kawałki i każdy skręcamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 25 minut. Wcześniej smarujemy rozmąconym jajkiem, żeby bułeczki po upieczeniu były ładnie rumiane.
Smacznego!
Jestem fanką bułeczek drożdżowych z każdym nadzieniem:)
OdpowiedzUsuńPolecam również przepis zamieszczony na moim blogu na bułeczki drożdżowe z nutellą i masłem orzechowym lub bułeczki z kokosowym nadzieniem:)
Super:) zaraz poczytam u Ciebie:)
Usuńto coś dla mnie!pięknie Ci się udały,,zresztą zawsze wszystko sie udaje,prawda?
OdpowiedzUsuńdziękuję margo!! no nie zawsze się udaje;) ostatnio pomyliłam sól z cukrem i z rozmachem posoliłam ciasto:)))
UsuńRobię bardzo podobne, ale nadziewam je nadaję kształt kuli :)
OdpowiedzUsuńja też czasami tak robię, na zmianę:) tak czy inaczej są pyszne:)
Usuń