środa, 15 sierpnia 2012

ryż z jabłkami i cynamonem

Mamy lato, a za oknem mokro i zimno jak by już była jesień....Pomyślałam, że przydałoby się coś ciepłego i najlepiej słodkiego:) No i zrobiłam ryż z jabłkami i cynamonem, ugotowany na mleku.....słodki i pachnący...mniam....Bardzo polecam na takie deszczowe dni, to taki smak z dzieciństwa:)

Składniki:
- szklanka ryżu
- mleko
- 3-4 jabłka
- cukier brązowy
- cynamon

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka, podlewamy wodą, posypujemy cukrem i gotujemy do miękkości  mieszając żeby się nie przypaliły. Dodajemy cynamon.
Ryż wsypujemy do garnka i zalewamy wodą, tak żeby było jej trochę ponad ryż. Zagotowujemy, a gdy ryż wchłonie wodę, wlewamy mleko i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając, żeby nie przypalić. Słodzimy i gotujemy do miękkości. (Jeśli ryż wchłonie mleko, a nie będzie jeszcze gotowy, dolewamy więcej).
Do miseczek  nakładamy porcje ryżu, a na wierzch wykładamy przygotowane wcześniej ciepłe jabłka.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. mniammmmmmmmmmm bardzo dawno nie jadłam tak przygotowanego ryzu, a uwielbiam:) to również mój smak z dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe czas powrócić do dawnych smaków:) jeszcze mi dzisiaj przyszła ochota na kakao;)

      Usuń
  2. Uwielbiam taki ryż!
    To smaki dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak:)) tych smaków z dzieciństwa trochę jest, tylko trzeba poszperać u mamy w zeszycie:))

      Usuń
  3. dziękuję, na pewno zajrzę do Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm, moje ulubione jedzonko , pycha! :))

    OdpowiedzUsuń