środa, 24 października 2012

zapiekanka ziemniaczana

Dzisiaj na obiad zapiekanka. Prosta, smaczna i z tego co było akurat w domu:) Przepis znaleziony dawno temu w  gazecie, wycięty i co jakiś czas wykorzystywany :)   Na pewno nie jeden raz robiliście zapiekanki, więc wiecie , że są sycące i pyszne, a zapach rozchodzi się po całej  kuchni ;))
Gorąco polecam!

Składniki:
(ilość w zasadzie dowolna, bo to zależy na ile osób będziecie ją przygotowywać)
- kilka dużych ziemniaków podgotowanych wcześniej
- 2 cebule
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 200 g kiełbasy
- 200 g sera żółtego startego na dużych oczkach
- 300 ml śmietany 18%
- masło
- sól, pieprz, maggi

Ziemniaki i jajka kroimy w plasterki.
Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy do niej kiełbasę pokrojoną w plasterki i smażymy kilka minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy warstwy ziemniaków, cebuli z kiełbaską i jajek. Każdą warstwę skrapiamy maggi i  posypujemy serem. Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem i polewamy całość.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 minut bez przykrycia.

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. uwielbiam takie zapiekanki, idealne na obiad, gdy czasu mniej :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie rozgrzewające danie, idealne na chłodne dni:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm yummy, chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam tą zapiekankę:) znam, uwielbiam i też raz na jakiś czas jest u nas obowiązkowo:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapiekanki to mój sposób na szybkie czyszczenie lodówki:) Choć prawie zawsze składają się z kilku banalnych składników to smak jest niesamowity:) I ten zapach, ach...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no dokładnie tak, podstawowe składniki, a smak rewelacyjny!:)

      Usuń
  6. Fajny przepis na obiad. Sycąca pewnie jest bardzo, w sam raz na teraz. :)

    OdpowiedzUsuń