Żeberka polecam na zwykły obiad jak i na taki "dla gości" :) Kapusta wychodzi smaczna, lekko pikantna, po prostu w sam raz! Najfajniejsze jest to, że możemy przygotować sobie to danie wcześniej, a potem tylko podgrzać i będzie równie smaczne, a może nawet lepsze:)
Składniki:
- 80 dag żeberek
- niecałe opakowanie przyprawy do żeberek Apetita
- 1 kg kapusty kiszonej ( odciśniętej i pokrojonej)
- 100g rodzynek
- 2 małe keczupy łagodne
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- trochę wody
Żeberka obsypujemy przyprawą i odstawiamy na godzinę.
Kapustę mieszamy z rodzynkami i również odstawiamy na godzinę.
W garnku układamy warstwami na przemian kapustę i żeberka. Zalewamy wszystko keczupem, koncentratem i podlewamy troszkę wodą. Zagotowujemy i mieszamy dosyć często żeby nie przypalić. Następnie na wolnym już ogniu dusimy ok. 1,5 godziny, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas:)
Jeśli uznacie, że danie jest zbyt kwaśne, możecie dosypać pod koniec troszkę cukru.
Smacznego!
rany, jak dawno nie jadłam tego typu dań!
OdpowiedzUsuńwłaśnie nadeszła pora na takie dania, rozgrzewające i aromatyczne:)
Usuńale apetycznie wygląda!:) takich żeberek to jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńbardzo polecam!
UsuńA ja w kapuście jeszcze nie kosztowałam naprawdę!
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają:)
fajnie smakują, kapusta jest pyszna:)
Usuńteż czasem robię takie żeberka:D mmmmm są genialne, a kapusta przechodzi smakiem mięska. My najbardziej lubimy już kilkakrotnie odgrzewane, kiedy smaki się przegryzą:D
OdpowiedzUsuńdokładnie tak! odgrzewane są lepsze:)
Usuń