niedziela, 4 listopada 2012

bułeczki z Hotelu Parker House w Bostonie

Dzisiaj bardzo pyszne, maślane bułeczki z przepisu znalezionego tutaj , czyli ze strony Kotlet.tv, którą uwielbiam i często odwiedzam:)
Moje bułeczki upiekłam w formie do mini chlebków, czy jak kto woli - mini keksików i zrezygnowałam z dodatkowego smarowania masłem bułeczek i składania ich  przed umieszczeniem w blaszce.
 Forma nowa, to i chęci do pieczenia większe!

Składniki ( u mnie 6 mini chlebków/bułeczek):
- 280 g mąki pszennej
- 10 g drożdży świeżych
- 125 ml mleka
- 30 g masła stopionego
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
* dodatkowo trochę stopionego masła do smarowania

Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem. Resztę składników umieszczamy w misce, dolewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godz. Następnie ciasto dzielimy na 6 części i umieszczamy w formie do chlebków. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 15 minut.

Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Ale ładnie wyrośnięte ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyglądają!:) o stronkę kotlet tv i ja lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne! Czyżby forma z Lidla? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taaak, mąż dzisiaj zakupił:)) wiedział co robi hehehe...

      Usuń
    2. :D Uwielbiam Lidl. Czasami mają świetne promocje na różne formy i wyposażenie do kuchni :) Sama zastanawiałam się nad tymi formami :D

      Usuń
    3. tak, to prawda, to już nie pierwsza moja forma z Lidla:) Nie ma co się zastanawiać;)

      Usuń
  4. ślicznie ci wyszły:)
    baaaaardzo apetyczne:D
    a foremka super, sama na taką poluję;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jeszcze szklanka mleka do tego i jestem w niebie!:))

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm z masełkiem bym zjadła, jeszcze ciepłe!

    OdpowiedzUsuń
  7. Na śniadanie z masłem i dżemem.... mniam, aż się rozmarzyłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ładnie wyglądają mmm:)

    OdpowiedzUsuń