Dzisiejsze cudo upiekły moje córki razem z babcią :) Podejrzewam, że większość z nas w dzieciństwie stawiała pierwsze kroki w kuchni właśnie z babciami, które pozwalały umazać się mąką, wylizać miski i podjadać nadzienie ;)
Babcia jak to babcia, cierpliwości ma więcej niż ja i dzięki jej za to!
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 125 g cukru
- 4 jajka
- 120 g czekolady
- 150 g mielonych orzechów laskowych
- 100 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- brzoskwinie z puszki
- 200 ml kremówki
- 1 łyżka cukru waniliowego
Masło ucieramy z cukrem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno.
Czekoladę topimy i dodajemy z żółtkami do ucieranego masła.
Orzechy, mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i razem z pianą z białek dodajemy do masy czekoladowej.
Wlewamy do formy ( natłuszczonej i wysypanej bułką) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.
Gdy ciasto wystygnie, należy odkroić wierzch i drobno pokruszyć.
Spód ciasta obkładamy owocami. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i wykładamy na brzoskwinie. Przykrywamy warstwą pokruszonego ciasta.
Smacznego!
ale masz zdolne córcie! brawa wielkie:)
OdpowiedzUsuńupiekły pyszne ciacho:D
dziękuję! bardzo pyszne ciasto upiekły:)
Usuńale masz kochane (i zdolne!) córeczki ! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo, takie właśnie są ! :)
UsuńJejku, wygląda przepysznie :) Twoje córeczki mają prawdziwe kulinarne zacięcie :)
OdpowiedzUsuńhehe no na to wygląda:) oczywiście przy pomocy babci:)
Usuńpogratuluj córkom, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńRewelacja :) Zdolne dziewczyny.
OdpowiedzUsuńdziękuję:) ucieszyły się z komentarzy;)
Usuńsam wygląd już mnie przekonał!:) a do tego moje kochane, soczyste brzoskwinie z puszki!:) muszę ten przepis spróbować - nadaje temu przepisowi klauzule must eat!
OdpowiedzUsuńtak, koniecznie musisz spróbować:)
UsuńAle masz zdolne córki! Zapewne po mamusi;)Ciasto wygląda super:)
OdpowiedzUsuńpo mamusi, a jakże ! :)
Usuńmniam, poproszę takie do kawki!
OdpowiedzUsuńwłaśnie jestem po obiedzie i chętnie zjadłabym na deser kawałek tego ciasta :) pycha!
OdpowiedzUsuńtakie ciasto jest idealne właśnie na deser, jako dopełnienie całości:)
Usuńbrzoskwinie z puszki - pychota! :)ciasta z owocami - przepadam :)
OdpowiedzUsuńto zupełnie tak jak ja:)
Usuńo matko jakie piękne kolory!moje ulubione!zaśliniłam się:)))))))))))
OdpowiedzUsuńhehehe oj margo wytrzyj buzię i bierz się za pieczenie :))
UsuńWitam, na jaką blaszkę robiła Pani to ciasto? Chciałabym zrobić z tego mały torcik i nie wiem czy zmniejszać proporcje czy zrobić cały.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny przepis :)
Serdecznie pozdrawiam
Witam, proporcje na małą tortownicę 23-24cm , ja bym raczej nie zmniejszała proporcji :)
Usuńdziękuję za miłe słowa, pozdrawiam!