piątek, 16 listopada 2012

ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

Dzisiejsze cudo upiekły moje córki razem z babcią :)  Podejrzewam, że większość z nas w dzieciństwie stawiała pierwsze kroki w kuchni właśnie z babciami, które pozwalały umazać się mąką, wylizać miski i podjadać nadzienie ;)
Babcia jak to babcia, cierpliwości ma więcej niż ja i dzięki jej za to!

Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 125 g cukru
- 4 jajka
- 120 g czekolady
- 150 g mielonych orzechów laskowych
- 100 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- brzoskwinie z puszki
- 200 ml kremówki
- 1 łyżka cukru waniliowego

Masło ucieramy z cukrem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno.
Czekoladę topimy i dodajemy z żółtkami do ucieranego masła.
Orzechy, mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i razem z pianą z białek dodajemy do masy czekoladowej.
Wlewamy do formy ( natłuszczonej i wysypanej bułką) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.
Gdy ciasto wystygnie, należy odkroić wierzch i drobno pokruszyć.
Spód ciasta obkładamy owocami. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i wykładamy na brzoskwinie. Przykrywamy warstwą pokruszonego ciasta.

Smacznego!

22 komentarze:

  1. ale masz zdolne córcie! brawa wielkie:)
    upiekły pyszne ciacho:D

    OdpowiedzUsuń
  2. ale masz kochane (i zdolne!) córeczki ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku, wygląda przepysznie :) Twoje córeczki mają prawdziwe kulinarne zacięcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe no na to wygląda:) oczywiście przy pomocy babci:)

      Usuń
  4. pogratuluj córkom, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. sam wygląd już mnie przekonał!:) a do tego moje kochane, soczyste brzoskwinie z puszki!:) muszę ten przepis spróbować - nadaje temu przepisowi klauzule must eat!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale masz zdolne córki! Zapewne po mamusi;)Ciasto wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie jestem po obiedzie i chętnie zjadłabym na deser kawałek tego ciasta :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie ciasto jest idealne właśnie na deser, jako dopełnienie całości:)

      Usuń
  8. brzoskwinie z puszki - pychota! :)ciasta z owocami - przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. o matko jakie piękne kolory!moje ulubione!zaśliniłam się:)))))))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehehe oj margo wytrzyj buzię i bierz się za pieczenie :))

      Usuń
  10. Witam, na jaką blaszkę robiła Pani to ciasto? Chciałabym zrobić z tego mały torcik i nie wiem czy zmniejszać proporcje czy zrobić cały.
    Bardzo apetyczny przepis :)
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, proporcje na małą tortownicę 23-24cm , ja bym raczej nie zmniejszała proporcji :)
      dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam!

      Usuń