niedziela, 18 listopada 2012

gulasz wieprzowy

Prosta potrawa, a bardzo smaczna! Można ugotować większy garnek i mieć obiad na dwa dni, co akurat bardzo do mnie przemawia :) Mięso jest miękkie, a sosem dodatkowo można sobie polać ziemniaki. Na chłodny dzień jest w sam raz!
Ja do obsmażania mięsa i zrobienia zasmażki używam prawdziwego smalcu. W tym wypadku nie uznaję zamienników, bo dla mnie to już nie byłoby to samo. Ale oczywiście każdy zrobi według własnego uznania :)

Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2-3 duże marchewki
- 1/2 kg pieczarek
- 2 listki laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie
- listki selera świeże lub suszone
- smalec
- 2-3 łyżki mąki
- zagotowana woda ( to zależy od ilości składników, ponieważ przygotowany sos ma je przykryć)

Mięso kroimy w niewielkie kawałki, a marchew i pieczarki w plasterki.
Na dużej patelni  rozpuszczamy trochę tłuszczu i na dużym ogniu obsmażamy mięso.
Przekładamy je do garnka, a na tej samej patelni przygotowujemy zasmażkę z mąki i tłuszczu. Następnie powoli dodajemy wodę i energicznie mieszamy, aż rozprowadzimy zasmażkę i utworzy się sos.
Takim sosem zalewamy mięso w garnku i gotujemy na wolnym ogniu. Jeśli sosu jest za mało, dolewamy więcej wody. Dodajemy pokrojoną marchew i pieczarki, a także listki laurowe i  listki selera,  ziele angielskie, przykrywamy i dusimy. Pod koniec gotowania doprawiamy dobrze solą i pieprzem. Mięso powinno być mięciutkie i soczyste.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. uwielbiam i robię podobnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gulasz bardzo lubię, to taka jesienno-zimowa pożywna potrawa i zawsze się udaje. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham gulasze:)
    często robię, a to do ziemniaczków, do kaszy, ryżu, placków ziemniaczanych, klusek śląskich.. duuużo by wymieniać:)
    smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm na obiadek jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha.... dodałem jeszcze korzeń selera starty...

    OdpowiedzUsuń