piątek, 13 kwietnia 2012

ruskie pierogi

Dzisiaj bardzo pyszne pierogi  Ani, delikatne, mięciutkie, z rewelacyjnym farszem!!
Składniki na farsz:
- ok 2 i 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 kg twarogu
- 1 cebula średnia
- przyprawy: wegeta, sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy albo mielimy, dodajemy twaróg i podsmażoną na maśle cebulkę, łączymy i doprawiamy do smaku.
Składniki na ciasto:
- ok 70 dag mąki
- 3 żółtka
- szklanka wody podgrzana ze szklanką mleka ( musi być prawie wrzące, do zaparzenia mąki)
- 3 - 4 łyżki masła
- szczypta soli
*Z podanych składników zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto.

Ciasto wałkujemy i szklanką wycinamy kółeczka, napełniamy farszem i sklejamy. Wrzucamy do posolonego wrzątku z odrobiną oleju i gotujemy po wypłynięciu ok 3 -4 minut.
Podajemy z podsmażoną cebulką.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. wow,,jakie pyszne zdjęcie zrobiłaś!super!!ślinka leci na sam widok:))))))))
    też jestem fanką ruskich pierożków!zawsze dobrze ponad 100 wyrobię,hihih,,

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Ci bardzo, wyszło 72 !!! pysznie było:)))

    OdpowiedzUsuń