środa, 16 maja 2012

żeberka

Dzisiaj na obiad polecam żeberka pieczone. Nie są trudne do przygotowania, a  wychodzą  miękkie i soczyste :)  Należy  tylko poświęcić trochę czasu na pieczenie.
Składniki:
- żeberka ( 1,5-2 kg)
- 2 duże cebule
- duży keczup ( ja wybrałam łagodny Pudliszki)
- 3 łyżki miodu

Żeberka solimy,  obsmażamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na pozostały po obsmażaniu żeberek tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulkę. Kiedy się nam trochę podsmaży, dodajemy cały keczup i miód. Chwilę trzymamy na patelni, a potem powstałym sosem zalewamy żeberka. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jeju,,,muszą być pyszne!!zrobię,jak mi się goście trafią,,sama tyle nie zjem,hihi,,a już widzę je na talerzu!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało!! Wielki plus tych żeberek jest taki, że właściwie robią się same:)))

      Usuń