niedziela, 15 lipca 2012

dżem z kabaczka

Dzisiaj kolejny dżemik :) Kabaczki rosną w ogródku jak na drożdżach, więc trzeba się brać do roboty! Moja szafka ze słodkimi słoiczkami dosyć szybko się zapełnia :) Dzisiejszy dżem nie jest bardzo słodki, tylko lekko kwaskowaty przez dodatek galaretki cytrynowej. Po prostu taki w sam raz do bułeczki na śniadanie:)

Składniki:
- 3 nie duże kabaczki
- 2 galaretki cytrynowe
- kwasek cytrynowy
- cukier

Kabaczki myjemy, obieramy, wykrawamy pestki i kroimy w kawałki. Miksujemy w blenderze lub trzemy na tarce. Przekładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy. Dodajemy galaretki, 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego i cukier do smaku. Gotujemy aż dżem nam zgęstnieje. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Smacznego!

17 komentarzy:

  1. ja jeszcze nigdy nie robiłam takiego dżemiku:) ale tak mnie kusisz, że się nad tym zastanowię, bo lubię kwaskowe dżemy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam:) można robić z różnymi galaretkami, agrestową, pomarańczową, czyli co kto lubi i wychodzi super :)
      wczoraj zrobiłam też dżem z jabłek i czarnych porzeczek i to dopiero super miks!! pyszniutki:)

      Usuń
  2. Z kabaczkowym dżemem jeszcze się nie spotkałam, ale wygląda naprawdę apetycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. poproszę o jeden chociaż słoiczek!!tak na smak,,hihi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. margo nie ma sprawy! :) na jaki adres słać przetwory:)))

      Usuń
  4. czy jesli dodam galaretke agrestowa to kwasek tez jest konieczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwasek nie jest konieczny:) wszystko zależy od tego jak bardzo kwaskowaty chcesz mieć ten dżemik. Jeśli sama galaretka jest wystarczająco kwaśna to już kwasek można pominąć:) pozdrawiam!

      Usuń
  5. ciekawe
    muszę coś zrobić ze swoimi kabaczkami
    a marynowaną mam cukinię Więc coś innego by się przydało

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dżemy polecam, wystarczy wybrać galaretkę, może być cytrynowa, brzoskwiniowa...wtedy dżem zyskuje fajny smak, bo kabaczek sam w sobie jest w sumie bez smaku:)

      Usuń
  6. Mam już kabaczki :) jutro lecę po galaretki i do dzieła :D
    Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie,będzie smaczny dżemik, daj znać jakie smaki;)

      Usuń
  7. Dżemik pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja dziś zrobiłam z galaretka z limonki i trawy cytryny (jakas wersja limitowana) ciekawy smaczek dodałam troszkę galaretki agrestowej wiec dżemik mi wyszedł zielony , zobaczymy co powie rodzinka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo to może być bardzo fajny smak! nie ma to jak domowe dżemy :)

      Usuń
  9. " nie duże" pisze się razem!!!"

    OdpowiedzUsuń