środa, 25 lipca 2012

mielone z parówką

Na dzisiejszy obiad  kotlety mielone przygotowałam  nieco inaczej niż zwykle. Wszystko dzięki Antence z bloga smaacznykasek.blogspot.com - kotlety mielone przestały być nudne :)) Moja wersja trochę się różni, ponieważ u Antenki w kotlecikach znalazła się również kapusta pekińska, a ja zrobiłam tylko z serem i parówką.

Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 bułka ( namoczona i odciśnięta)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- 3 parówki
- 6 niedużych plasterków sera żółtego
- bułka tarta
- olej do smażenia

Do mięsa dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, bułkę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Parówki kroimy na połowę. Mięso dzielimy na 6 części, każdą spłaszczamy, układamy plasterek sera i parówkę, a następnie zwijamy i formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy  na nie dużym ogniu na złoty kolor. Przed podaniem kotleciki  kroimy, będą się ładnie prezentowały na talerzu.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. hihihi wyglądają pysznie! cieszę się, że spróbowałaś i posmakowało;) ja na pewno do nich wrócę jeszcze nie raz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, robiłam już dwa razy!! A jak dwa kotleciki zostały to świetnie wyglądały potem na kanapkach:))

      Usuń