piątek, 11 stycznia 2013

tarta z łososiem

Jedna z moich ulubionych, czyli szybka tarta z łososiem na cieście francuskim. Dla mnie to idealna szybka kolacja, w wykonaniu bardzo prosta i co najważniejsze bardzo smaczna!

Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 150g wędzonego łososia
- 4 jajka
- 150ml śmietany 30%
- koperek
- odrobina soli i pieprzu

Formę do tarty smarujemy porządnie masłem , wykładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem.
Następnie układamy łososia.
Jajka mieszamy ze śmietanką, delikatnie doprawiamy ( bo łosoś już jest słony), dodajemy koperek i zalewamy łososia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy aż masa jajeczna się zetnie i zarumieni.

Smacznego!

23 komentarze:

  1. Już czuję ten delikatny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, jaka delikatna wyszła na zdjęciu! W sam raz na dziś!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. same pyszności ostatnio widuję z łososiem, mój zalega w zamrażalniku i czeka na wykorzystanie:) muszę się wreszcie na coś skusić:) tylko że tartę to bym chyba sama przez tydzień jadła (w domu tylko mama i ja lubimy tą rybkę) - chyba że mini tarty!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a wiesz to świetny pomysł na mini tarty!:)

      Usuń
  4. łosoś - pyyycha!
    dziękuję za inspiracje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna tarta! i fajny pomysł z ciastem francuskim :)

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię taką tartę:) ale do łososiowej ostatnio zawsze dodaję gruszkę i mozzarellę;) jest tak pyszna, że w kółko ją robię;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no widziałam u Ciebie tą tartę:) wierzę, że jest super w smaku, też tak spróbuję!:)

      Usuń
  7. Nigdy nie jadłam takiej tarty... Wpadłabym do Ciebie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja również nie próbowałam dotąd takiego połączenia:) Czy dla mnie również znajdzie się kawałeczek?:)

    OdpowiedzUsuń
  9. W wakacje robiłam bardzo podobną tartę, jest pyszna! :))

    OdpowiedzUsuń
  10. tarta super, ja częściej na kruchym spodzie robię, ale taką i taką uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kruche ciasto też bardzo lubię, ale z potrzeby ekspresowej kolacji wykorzystałam francuski:) ono zawsze mnie ratuje;)

      Usuń
  11. pyszna ta Twoja tarta , uwielbiam łososia;)

    OdpowiedzUsuń