poniedziałek, 18 lutego 2013

ciasto z budyniem i bezą


Dzisiaj chciałam Wam polecić bardzo smaczne ciasto z budyniem i słodką bezą. Na cieście ułożyłam domowe wiśnie, ale można użyć innych owoców.
Na pewno będzie smakowało domownikom i gościom :)
Na podstawie tego przepisu - skusiło mnie zdjęcie :)

Składniki na ciasto:
- 3 szkl mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 szkl cukru
- 1 łyżka śmietany
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* słoiczek wiśni

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
(Użyłam dużej tortownicy.) Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 20 minut, żeby ciasto się podpiekło.
Wyjmujemy z piekarnika i układamy wiśnie.

Składniki na masę budyniową:
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 1 l mleka
- 4-5 łyżek cukru

Budynie gotujemy i wylewamy na ułożone na cieście wiśnie. ponownie wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 15-20 minut.

Beza:
- 1 szkl białek ( u mnie z 6 jajek)
- 1/2 szkl cukru
- 1 kisiel cytrynowy

Białka ubijamy na sztywno z cukrem i kisielem, wykładamy na budyń i łyżką lub widelcem robimy wzory. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy aż wierzch się ze złoci.

Smacznego!

31 komentarzy:

  1. śliczna rosa Ci na bezie wyszła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest przestępstwo kusić od rana takim pysznym ciastem!:D Aż nabrałam na nie ochoty jak je zobaczyłam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, Ty też kusisz i ja potem spać nie mogę w nocy;)))

      Usuń
  3. Ciasto wygląda idealnie... Na pewno szybko znika z talerza:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łał... To ciasto wygląda pięknie! A jak musi smakować? Z chęcią bym go spróbowała. Nie no, naprawdę - dzisiaj jestem zachwycona :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda jak suflet! Super!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda na takie bardzo delikatne. dodatek majonezu do ciasta, ciekawe, pierwszy raz się z tym spotykam, :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. No i po co teraz wieczorem tu weszłam...;-) No może chociaż mi się przyśni:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha mi też się śnią słodkości:) pozdrawiam!

      Usuń
  8. to zaszalałaś!!! obłędnie wyszło ci to ciacho:) muszę wypróbować, bo czegoś takiego u mnie jeszcze nie było;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się to ciasto! Przypomina mi ... Chmurkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. budyń i beza.. wiśnie.. rozpływam się na samą myśl! puszysta słodkość..

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię ciasto, lubię budyń, kocham bezę<3 czego chcieć więcej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) no właśnie, nie ma to jak słodka przyjemność!

      Usuń
  12. Ciasta z wiśniami są zawsze pyszne, no i masy na budyniach też mi smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ślinka cieknie,zjadłabym takie ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  14. ciasto wygląda pycha ale ten majonez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. majonez to niewielki dodatek, nie wpływa negatywnie na smak:)

      Usuń
    2. Hej czy mozna upiec to ciasto w wiekszej formie 24x40?i czy trzeba podwoic skladniki? Czy wisnie moga byc swieze ? A i pytanko ostatnie czy zamiast wisni mozna dac np jablka lub jagody? Prosze o odp

      Usuń
    3. Można upiec w większej formie i nie podwajałabym składników. Po prostu ciasto będzie nieco niższe. Wiśnie mogą być świeże oczywiście, jeśli są bardzo soczyste to proponuję przemieszać je z łyżką bułki tartej, która wchłonie ewentualny nadmiar soku. Z jagodami na pewno będzie pyszne! Zamiast jabłek dodałabym np. brzoskwinie albo borówki. Jak lubisz:) Pozdrawiam!

      Usuń
    4. Dziekuje za tak szybka odpowiedz :)

      Usuń
  15. A mozna je upiec bez majonezu?bo nie mam

    OdpowiedzUsuń