czwartek, 23 stycznia 2014

drożdżowe rogaliki z wiśniami



Za oknem -18, zimno jak cholera....
Czas biegnie jak szalony!
W kuchni królują teraz rozgrzewające zupy.
Dzisiaj nabrałam też ochoty na smaczne drożdżowe rogaliki :)
Nie ma to jak ciepły piekarnik i zapach drożdżowych wypieków, gdy za oknem mróz...

(Renia pozdrawiam i odpowiadam na Twoje "hop-hop" ;)

Składniki ( na 2-3 blaszki rogalików, w zależności od wielkości:):
- 40 g drożdży
- 1 szkl ciepłego mleka
- 720 g mąki
- 1/2 szkl cukru + 1 łyżka do rozrobienia drożdży
- 2 jajka
- 75 g masła stopionego

* wiśnie ze słoiczka na nadzienie
* jajko do posmarowania przed pieczeniem

Drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy 1/2 szkl ciepłego mleka, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy zaczyn, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i dodajemy stopione masło.
Wlewamy pozostałe mleko i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeżeli trzeba można dolać więcej mleka.
Ciasto odstawiamy do podwojenia objętości.
Po tym czasie odcinamy po kawałku ciasta, wałkujemy na kształt koła, dzielimy na trójkąty. Na każdym układamy wiśnie i zwijamy nadając kształt rogalików.

Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Jakie piękne, kurcze dla mnie zawsze dżem wypływa..
    U nas -20 i chyba będzie jeszcze zimniej... brrrr
    Masz rację, taki cieplutki rogalik do gorącego mleka lub kawki - pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:)
      ja daję wiśnie lub twardą marmoladę to mi wtedy nie wypływa:)
      u nas teraz znowu robi się coraz zimniej...
      pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  2. mój Sławek uwielbia te rogaliki :) tylko ja nie daje jajek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jeszcze nie próbowałam upiec ciasta bez jajek, ale wszystkiego trzeba spróbować:)

      Usuń
  3. ja niestety nie mam tak sprytnych manualnie łapek by zrobić tak ślicznie kształtne rogaliki mmm,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. założę się, że pięknie by Ci się udały!

      Usuń
  4. U mnie za oknem o wiele cieplej, ale takie pyszne rogaliki też chętnie bym zjadła. Uwielbiam drożdżowe, domowe... rogaliki i do tego z pysznym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wyglądają, bardzo ładne Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  6. please podeślij mi kilka do samotnej kawki;) mniammmm

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam drożdżowe słodkości. Zapach pieczonych drożdżówek, czy rogalików jest po prostu obłędny. Podzieliłabyś się rogalikiem! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. chyba by nie doszły, bo zapach taki cudny:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Już się nie mogłam doczekać nowego wpisu u Ciebie:) A tu jeszcze zaskoczyłaś nas takim pysznym wypiekiem:)

    OdpowiedzUsuń
  10. cudowne małe słodkości!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Drożdżowe rogaliki z wiśniami, marzenie <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacja moj maz dzieki temu przepisowi zaczal przebywac w kuchni:) rogaliki piekne mu wychodza:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się ,że smakują! A mój mąż jakoś nie bardzo ;) hehe

      Usuń