piątek, 31 stycznia 2014

kotleciki ziemniaczane z tuńczykiem


Na piątkowy obiad polecam gorąco kotleciki z tuńczykiem.
Bardzo smaczne i proste do przygotowania!
Posmakowały szczególnie naszym dzieciom:)

Składniki:
Ilość zależy od tego jak dużo kotlecików chcemy usmażyć. Wtedy gotujemy większą lub mniejszą ilość ziemniaków.
- ziemniaki (5-6)
- mąka pszenna ( mniej więcej 1/5 części ziemniaków)
- puszka tuńczyka w sosie własnym ( na większą ilość ziemniaków proponuję 2 puszki)
- szczypiorek, koperek
- sól, pieprz
- jajko
* bułka tarta

Ziemniaki gotujemy, rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę, studzimy.
Przekładamy je do naczynia i dosypujemy mąkę, wbijamy jajko, dorzucamy koperek i posiekany szczypiorek, odsączonego tuńczyka, doprawiamy i wyrabiamy. W razie potrzeby można dodać więcej mąki.
Formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.

Ja podałam do nich kapustę pekińską, ale można również przygotować ulubiony sos :)

Smacznego!


29 komentarzy:

  1. Nie robiłam nigdy,,czyli chyba już pora,hi,,,pysznie wyglądają!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł. Połączenie doskonałe. Z sosem będą fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, jeśli nie robiłyście to serdecznie polecam! Szybko znikają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja dzisiaj zrobiłam :) smakują mi na zimno z tzatzikami ;) buziaczek :**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super:) mi też smakują na zimno!

      Usuń
  5. I mam już pomysł na dzisiejszy obiad :D
    http://veneaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że kotleciki się spodobały:)

      Usuń
  6. takich jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oooo fajne, jeszcze takich nie robiłam :) Jeszcze ;) !

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł na 2w1:) lubię szybkie obiadki a to połączenie do mnie trafia:)
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. zaintrygowałaś mnie tymi kotlecikami:) będę musiała je zrobić, bo pomysł wydaje mi sie extra:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Karmel, to jest ekstra! Takiego połączenia i to w kotletach jeszcze nie spotkałam. Do wypróbowania musowo!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe połączenie. Robię takie kotlety ziemniaczane, ale jeszcze nigdy nie dodawałam tuńczyka. Chyba wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. nigdy takich nie jadłam:) Ciekawa jestem ich smaku !

    OdpowiedzUsuń
  13. Kochane, polecam jak najbardziej:) Tuńczyka czuć delikatnie, a kotleciki są raczej lekkie! Polecam tylko robić nieduże, żeby się nie rozpadały. Ja uwielbiam i na ciepło i na zimo! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajna propozycja na piątkowy obiad:-) Nie omieszkam wykorzystać...:-))

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawy pomysł - nigdy takich nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  16. fenomenalny pomysł, z chęcią wypróbuję w tym tygodniu! dziękuję za inspirację.
    Pozdrawiam
    Monika Fiszer

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam!

      Usuń
  17. Kolejna ciekawa wariacja z których widziałam na temat kotlecików :)
    A tego tuńczyka czuć bardzo? bo ja za nim nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie czuć bardzo, możesz spokojnie zrobić:)

      Usuń
  18. Z wielką przyjemnością bym je zjadła, wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, polecam, bo proste do zrobienia:)

      Usuń
  19. Intrygujące te kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. mmmmm ależ pysznie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń