sobota, 7 czerwca 2014

ciasto z rabarbarem w zestawie z orzeźwiającym kompotem



Jest piękny, słoneczny i gorący dzień !
Pomyślałam, że warto byłoby skorzystać z takiej fantastycznej pogody i zjeść coś smacznego na dworze :)
Wybrałam proste ciasto z rabarbarem i pyszny kompot!
Przygotowanie  nie zabrało mi wiele czasu, a przyjemność jest ogromna!

Składniki na ciasto ( średnia tortownica):
- 4 jajka
- szkl cukru
- szkl oleju
- 2 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łodygi rabarbaru

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i mieszamy  na niższych obrotach. Następnie do powstałej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dorzucamy  sól. Delikatnie miksujemy i ciasto przelewamy do formy.
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Układamy  na wierzchu ciasta.
Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
(Najlepiej kontrolować czas i sprawdzić patyczkiem).

Składniki na kompot:
- 2 łodygi rabarbaru ( obrane i pokrojone)
- truskawki - kilkanaście sztuk
- cukier
- 2,5 l wody

Rabarbar i truskawki zalewamy wodą i zagotowujemy.
Trzymamy na niedużym ogniu przez 10-15 minut, następnie słodzimy  i gotowe :)
Najlepiej smakuje schłodzony!

Smacznego!

17 komentarzy:

  1. mi takie ciasta na oleju nie wychodzą:((, podobnie jak jogurtowe , Twoje jest przewspaniałe!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Ula, grunt to się nie poddawać, w końcu się uda ;)

      Usuń
  2. Ale zapachniałaś tym ciastem. Do tego cudnie wyrosło. Teraz, po obiedzie chętnie zjadłabym taki deser:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały, letni zestaw:) wszystko co kocham!

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję, ja też uwielbiam takie zestawy, pyszne i proste :)

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacja, nie ma nic lepszego o tej porze roku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdybym tylko miała rabarbar...
    ciasto wygląda przepysznie a kompot.... wiesz co dobre!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki:) proste, sprawdzone przepisy zawsze najlepsze:)

      Usuń
  7. Lekkie, zwykłe ciasto i kompot-cudowności!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy zamiast rabarbaru mozna np. jagody albo maliny uzyc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, można użyć innych owoców, tylko te bardziej soczyste proszę posypać wcześniej lekko bułką tartą :)

      Usuń
  9. Ja w ten upał nie jestem w stanie nic upiec:-) Dobrze mają z Tobą:-)

    OdpowiedzUsuń