piątek, 9 stycznia 2015

szybki obiad z woka



Są takie dni, że brakuje nam czasu albo ochoty na gotowanie.
Takie szybkie danie sprawdzi się wtedy w sam raz.
Kilka prostych składników i obiad gotowy:)

Składniki ( dla 4 osób):
- duża pierś kurczaka (podwójna)
- 1 marchewka
- kilka kawałków papryki konserwowej
- 1 średnia cebula
- sól
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka curry
- natka pietruszki
- kilka łyżek czarnego sosu  chili (tao-tao)
- olej
- 200 g makaronu ryżowego

Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę, posypujemy niewielką ilością soli i polewamy sosem chili .
Marchewkę kroimy w "zapałkę", cebulkę siekamy w kostkę, a paprykę w paseczki.
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Niewielką ilość oleju wlewamy do woka i dobrze rozgrzewamy, następnie wrzucamy cebulkę i chwilę podsmażamy. Potem dodajemy kurczaka, a kiedy się zetnie dokładamy marchewkę. Smażymy kilka minut i dodajemy w między czasie curry i kurkumę. Pod koniec wrzucamy paprykę i natkę pietruszki.
Kiedy kurczak będzie już dobrze usmażony, zdejmujemy wok z ognia i dodajemy odcedzony makaron. Całość mieszamy i gotowe!

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Masz rację, że takie dania sprawdzają się wyśmienicie kiedy brak nam czasu na gotowanie. Bo jest szybko, smacznie i to się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny obiadek, pysznie wygląda. Moc smaków i aromatów :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie obiadki to ja lubię :) lekko, aromatycznie i szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietne sa przepisy na takie szybkie obiady, czasem baaardzo ułatwiają życie

    OdpowiedzUsuń
  6. moje smaki:) kocham takie jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń