środa, 1 lutego 2017

szybki kurczak z marchewką i groszkiem


Każde danie, które mogę ekspresowo ugotować, należy do moich ulubionych:)
Te jest w dodatku lekkie i można je zabrać ze sobą do pracy.
Zapakowane do pojemniczka i odgrzane następnego dnia będzie równie smaczne!

Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 cebula
- mrożona mieszanka groszku i marchewki
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie, papryka słodka
- odrobina oleju
- 200 g ryżu

Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dorzucamy pokrojoną pierś kurczaka. Posypujemy przyprawami i smażymy, aż kurczak będzie miał złoty kolor.
Dodajemy mrożony groszek z marchewką ( ja wsypałam 3 kubki), zmniejszamy ogień i podsmażamy aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy ponownie.
Gotowego kurczaka z warzywami podajemy na ryżu, można też wszystko wymieszać i podzielić na porcje, zapakować do pojemniczków i zabrać do pracy :)

Smacznego!

3 komentarze: