Jabłko pieczone z bezą dla dorosłych i dla dzieci, polecam!
Składniki:
- duże twarde jabłka
- miód
- płatki migdałowe
- białko
- łyżeczka cukru pudru
Z jabłek ścinamy wierzch z ogonkiem i wydrążamy gniazda nasienne ( ale uważamy, żeby nie uszkodzić spodu). W powstałe otworki wsypujemy po trochu płatków migdałowych i wlewamy po łyżeczce miodu. Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 25-30 minut.
Białko ubijamy z cukrem na sztywno. Na każde jabłko nakładamy łyżkę piany i ponownie wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy, aż beza się zarumieni.
Smacznego!
Wspaniale to wygląda!!Już mi ślinka leci,bo ten soczek z boku który wypłynął........!!Mniam!
OdpowiedzUsuńdziękuję:) a najprzyjemniej jest jak poczuje się miód:)
UsuńJak ja nie cierpię pieczonego jabłka, musialam je jesc zaraz po porodzie :))
OdpowiedzUsuńJeśli masz ochotę to zajrzyj do mnie do wzięcia są dwie ksiażki kulinarne :)
hehe, po porodzie nie ma wyjścia, trzeba się zmuszać do jedzenia różnych rzeczy, nie koniecznie nam smakujących:)
UsuńPyszny deser, czasami jeszcze dodaję żurawinę. :)))
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować z żurawiną!:)
UsuńCUDOWNIE wygląda! Szczególnie ta beza :)) Już chyba mam pomysł, jak sprawić, by moje pieczone jabłka były nie tylko smaczne, ale i wyglądały apetycznie.
OdpowiedzUsuńdziękuję!! spróbuj z bezą, pycha:)
UsuńZ pieczonymi jabłkami mam fajne wspomnienia. Piekłyśmy je w pracy w laboartorium w suszarkach:-) Ale były bez piany:-))
OdpowiedzUsuńchciałabym to zobaczyć hehe:))
Usuńkojarzą mi się z dzieciństwem:)
OdpowiedzUsuńi kiedyś jabłka były takie smaczne, zrywało się codziennie:)
Usuńpoezja! piszę się na dwa takie!:)
OdpowiedzUsuńzapraszam!:) wyprodukujemy więcej;)
UsuńCzarujący pomysł ;]
OdpowiedzUsuńCoś tak pysznego by mi się własnie przydało na osłodę i załadowanie akumulatorów:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pieczone jabłka, muszę kiedyś zrobić z taką bezą :)
OdpowiedzUsuńPyszniutki i zdrowy deser! Z migdałami nie próbowałam, za to zawsze dodawałam cynamon. Spróbuje teraz dodatkowo posypać migdałami ;)
OdpowiedzUsuńrajskie jabłuszko mmmmmm:D
OdpowiedzUsuńuwielbiam pieczone jabłka, z bezą to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń