środa, 13 marca 2013

jajka przepiórcze


W związku z tym, że przed nami Wielkanoc, chciałam polecić Wam jajeczka przepiórcze:)
Przyzwyczajeni jesteśmy do jaj kurzych, ale  może warto byłoby od czasu do czasu coś zmienić.

Jaja przepiórcze są zdrowsze i smaczniejsze od kurzych, zawierają mniej cholesterolu i posiadają wiele składników odżywczych, aminokwasów i witamin ! Dużą ich zaletą jest też to, że raczej nie wywołują reakcji alergicznych. Są polecane między innymi dla osób chorujących na astmę, cukrzycę i anemię.

Możemy je wykorzystywać tak, jak jajka kurze:)

U mnie dzisiaj po prostu z sosem majonezowym i rzeżuchą.

Składniki:
- opakowanie jajek przepiórczych ( 18 szt)
- 3 łyżki majonezu
- 1 ogórek konserwowy
- rzeżucha

Jajka gotujemy na twardo 4 minuty.
Majonez łączymy z posiekanym ogórkiem i rzeżuchą ( troszkę zostawiamy do dekoracji).
Jajka kroimy na połówki i nakładamy łyżeczkę sosu. Posypujemy rzeżuchą:)

Smacznego!

26 komentarzy:

  1. nigdy nie jadłam, choć widuję na sklepowych półkach. Z takim sosem majonezowym zawsze najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj, myślę że nie będziesz żałowała:)

      Usuń
  2. Ja również nigdy nie miałam okazji spróbować, smakują podobnie do jaj kurzych ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, bardzo podobnie, tylko nieco intensywniej czuć żółtko:) nam bardzo posmakowały, szczególnie dzieciom, bo takie malutkie na jeden kęs:)

      Usuń
  3. moje dzieciaki uwielbiają te jajka, a ja dostaję szału gdy mam je obierać :))
    ale kupujemy od czasu do czasu i jemy
    jajko i majonezik, mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehehe no ja też tracę cierpliwość przy obieraniu:)

      Usuń
    2. a ja wam powiem dobry sposób, ugotowane jajeczka zalać zimną wodą, delikatnie stłuc skorupkę i jeszcze na chwilkę pozostawić w wodzie, wtedy łatwiej schodzi skorupka :)

      Usuń
    3. o widzisz, muszę tak spróbować, dzięki:)

      Usuń
  4. Jeszcze ich nie jadłam, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też nigdy ich nie jadłam! Chciałabym kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. moja mama przygotowuje jaja przepiórcze na wielkanoc, też je wychwalam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie, są takie malutkie, że można nimi nafaszerować ładnie mięso i zrobić w galarecie:)

      Usuń
  7. Jemy zawsze na Wielkanoc i tylko na Wielkanoc. Nawet nie wiem dlaczego tylko raz w roku;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na Wielkanoc to w ogóle jemy dużo jajek:) chociaż moja najmłodsza córka mogłaby je jeść codziennie, bo baaardzo je lubi:)

      Usuń
    2. to tak jak ja, codziennie mogę jeść jajka pod warunkiem, że są świeże, przepiórcze często kupuję, jadamy raczej bez majonezu, kilka razy jednak zdarzyło mi się zepsute jajeczko, na szczęście wybijam zawsze na osobny spodeczek, jajka przepiórek wykorzystuję też również do panierki gdy smażę rybę, a często też z przepiórczych jadamy jajecznicę :))

      Usuń
  8. a jak ładnie wyglądają - gotowe pisanki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe nie trzeba malować, natura nas wyręczyła;)

      Usuń
  9. Nie jadłam jeszcze przpiórczych, jestem ciekawa jak smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  10. jej, jeszcze w życiu ich nie jadłam, a już tyle razy chciałam je kupić! będę musiała to nadrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. polecam, smaczne i fajnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rzeżucha u mnie właśnie na parapecie dojrzewa do zjedzenia ;]

    OdpowiedzUsuń
  13. jeszcze nigdy takich nie jadłam! pysznie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń