czwartek, 3 maja 2012

styropian

Bardzo dobre ciasto o nazwie styropian :)) która zupełnie nie kojarzy się z czymś słodkim i pysznym :)
A jednak ciasto wychodzi świetne, smakuje rewelacyjnie i na pewno będę je często robiła. Z podanych składników wyszła mi duża tortownica ciasta, chociaż można oczywiście użyć innej formy lub zmniejszyć ilość składników o połowę. Dziękuję margo za polecenie tego przepisu!! Pochodzi on ze strony mojeciacho.blox.pl bardzo polecam!
Składniki na ciasto:

- 3 szkl mąki
- ½ szkl cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
* powidła śliwkowe

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną wykładamy na blachę i smarujemy powidłami śliwkowymi, a drugą chowamy do zamrażalnika na czas przygotowywania masy.

Składniki na masę:

- 1 litr kwaśniej śmietany 18 %
- 200 g wiórek kokosowych
- 5 białek
- 1 szkl cukru
- 2 budynie śmietankowe ( po 40 g każdy)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy śmietanę i mieszamy na najniższych obrotach. Potem dodajemy stopniowo resztę składników i wolno mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na ciasto posmarowane powidłami, a na to należy zetrzeć pozostałe ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 50 minut. czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości blaszki i oczywiście piekarnika.  Cisto najlepiej odstawić na noc do lodówki, żeby się lepiej kroiło.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jak zawsze twoje wypieki pięknie się udają,mam nadzieję,że smakowało bardzo tak jak mnie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pyyyszne to ciasto:))) I takie piękne za pierwszym razem:)) dziękuję margo!!

      Usuń