piątek, 8 czerwca 2012

ciasto z brzoskwiniami

Fantastyczne ciasto z brzoskwiniami, budyniem i słodką pianką. Przepis pochodzi ze strony arabeskawaniliowa.blogspot.com , a poleciła mi go margo - za co bardzo dziękuję!! Ciasto wyszło bardzo smaczne i nie było trudne w przygotowaniu:)) Polecam!!

Składniki na ciasto:
- 2 i 1/2 szkl mąki
- 5 żółtek
- 1 margaryna
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* dodatkowo puszka brzoskwiń

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.

Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe gotujemy w 0,7 l mleka (słodzimy jeżeli są bez cukru)

Piana z białek:
- ubijamy pianę z pozostałych białek z 1/2 szkl cukru pudru i 1 łyżką mąki ziemniaczanej

Jedną część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce , na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko ugniatamy. Wstawiamy to ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7 minut, żeby je lekko podpiec. Następnie wylewamy na nie gorący budyń, układamy pokrojone brzoskwinie, przykrywamy je pianą z białek, a na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

14 komentarzy:

  1. polecam gorąco to ciacho! sama często korzystam z tego przepisu Arabeski i potwierdzam jest super, niebo w gębie! Widzę, że u ciebie wyszło równie smakowite.
    Pozdrawiam serecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa:)) Faktycznie na Arabesce tyle pyszności, że aż kusi, żeby wypróbować:))) Pozdrawiam również!!

      Usuń
  2. mnie też bardzo smakowało:)))a Tobie jak zawsze pięknie się udało:)0

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj upiekłam to ciasto :)Rewelacja! Smakuje znakomicie a dodatkowo wspaniale wygląda utrzymując się w jednym kawałku ;) na talerzu. Zachowuję przepis. Wykorzystam go jeszcze nie raz. Serdecznie pozdrawiam, gratuluję pasji i od dziś jestem wielbicielką Twojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło, zapraszam i pozdrawiam!:)

      Usuń
  4. a ja mam jedno pytanie... jakich wymiarów powinna być blaszka do pieczenia??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja używam tortownicy 27-28 cm średnicy:)

      Usuń
  5. Jestem dumna z siebie i z przepisu jest pyszne i się udało ?pozdrawiam ,dziekuje .

    OdpowiedzUsuń
  6. mogę polecić wszystkim pocztkujacym ,smialo prubowac i piec mało ze pięknie pachnie to jeszcze jest pyszne jak osoby wyżej wspomniała utrzymuje się i nie rozpada się dziekuje i pewnie już teraz skorzystam nie jeden raz :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, ja też bardzo lubię to ciasto:) pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. Czy moge zamiast brzoskwin dodac nektarynki?

    OdpowiedzUsuń