sobota, 2 czerwca 2012

leczo

Dzisiaj na obiad zrobiłam leczo. Pogoda jest mało przyjemna  więc pomyślałam, że przyda się coś rozgrzewającego i smacznego:) Leczo jest z kiełbasą, papryką, pomidorami i  pięknie pachnie w całym domu... Polecam szczególnie na takie dni jak dzisiaj - deszczowe i wietrzne ;)

Składniki:
- 2 cebule
- 30 dag kiełbasy ( ja użyłam wędzonej, dała piękny zapach)
- 3 papryki
- 8 małych pomidorów
- bulion warzywny, ok 500ml, ale można dać mniej lub wcale, jeżeli pomidory są wodniste ( to zależy czy wolicie leczo gęste czy bardziej jak zupę)
- sól, pieprz, majeranek
- trochę smalcu do smażenia

Cebulkę, paprykę, kiełbasę kroimy. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy. W garnku rozpuszczamy smalec, wrzucamy cebulkę i podsmażamy. Następnie dodajemy kiełbasę. Po kilku minutach dorzucamy paprykę i pomidory, chwilę smażymy, a potem zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy na nie dużym ogniu aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz