piątek, 21 grudnia 2012

piernik

Dzisiaj u mnie pachnie piernikiem:)
Piernik jest z tych szybkich, takich na ostatnią chwilę, ale pyszny i pachnący! Zrobiłam go na podstawie przepisu ze strony Kotlet.tv , ale zamiast różnych bakalii dodałam tylko suszone śliwki. Polecam wszystkim, którzy mają mało czasu, a chcieliby upiec własny, pyszny piernik!

Składniki:
- 3 szkl mąki
- 3/4 szkl cukru
- 4 jajka
- 1 szkl mleka
- 4 łyżki miodu
- 100 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 100 g posiekanych suszonych śliwek

* dodatkowo czekolada stopiona do polania piernika po upieczeniu i kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
W drugim naczyniu umieszczamy mąkę, cukier, żółtka, mleko, miód, stopione masło, przyprawę, proszek do pieczenia, kakao i posiekane śliwki. Miksujemy, a następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy na wolnych obrotach.
Formę keksową ( moja 25 x 12) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 1godz. 20 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Po wystudzeniu polewamy stopioną czekoladą i posypujemy skórką pomarańczową.

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. pięknie wygląda i bardzo smacznie, bardzo lubię takie pierniki, łatwe w wykonaniu i nie wymagające leżakowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) no właśnie ja też lubię takie przepisy mało skomplikowane i smaczne!

      Usuń
  2. pyszne i proste ciacho, takie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jaką ma ten piernik konsystencję?Jest wilgotny czy raczej suchy? Wygląda bardzo ładnie, taki wysoki!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest lekko wilgotny, nie mocno, jak dla mnie w sam raz:) te śliwki świetnie w nim smakują, ale można go przełożyć powidłami i też będzie pycha:)

      Usuń
  4. Prawdziwy, przedświąteczny i piernikowy zawrót głowy:)
    A ten Twój fajny, bo jak piszesz szybki do zrobienia, super. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowity:D mmmmmmmmm
    i ten zapach!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm każdy piernik jest dobry! Ten co długo leży, i ten zrobiony "na już". Twój wygląda bardzo smakowicie! Pozdrawiam gorąco i życzę Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Ci bardzo, również życzę Wesołych Świąt!!:)

      Usuń
  7. uwielbiam roznoszący się po domu zapach piernika :)
    ja piekłam wczoraj! :))

    OdpowiedzUsuń