piątek, 18 stycznia 2013

obwarzanki

Moje ulubione obwarzanki drożdżowe!  Ciasto takie jak na pączki, ale wycinamy obwarzanki i dodatkowo mamy jeszcze mini pączusie, co najbardziej cieszy dzieci:)
Najlepsze z cukrem pudrem....po prostu :)

Składniki:
- 1 kg mąki
- 8 żółtek
- 10 dag drożdży
- 1/2 szkl oleju
- ok. 2 i 1/2 szkl mleka
- 1 łyżka masła
- 1/2 szkl cukru + 2 łyżki cukru
* olej do smażenia

Żółtka miksujemy z 1/2 szkl cukru.
Drożdże rozrabiamy z 2 łyżkami cukru i 1/2 szkl ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2 szl mleka, olej i masło podgrzewamy, żeby były gorące, ale nie gotujemy!
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, drożdże i po trochu gorące mleko. Wyrabiamy na gładkie ciasto.
Nie trzeba odstawiać ciasta do wyrastania. Od razu wałkujemy i wycinamy szklanką kółka, a w środku małe kółeczka, np. kieliszkiem.
Przygotowane obwarzanki odstawiamy żeby podrosły. Może to być 20 minut  lub nieco więcej.
Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.

Smacznego!

17 komentarzy:

  1. moje dzieciństwo :), tylko, ze my nazywaliśmy je oponkami :), nie wiem czy dzisiaj jeszcze się tak robi, ale mama zawsze wrzucała do tłuszczu w którym się smażyły plasterek surowego ziemniaka, to miało zapobiec " piciu " tłuszczu hihi ;), a potem była kłótnie które z rodzeństwa zje ten pyszny "frytkowy" ziemniak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie słyszałam o metodzie z ziemniakiem, ale zaraz zapytam "wójka google", czy coś na ten temat wie ;) Zwłaszcze, że tłusty czwartek już niedługo! Trzeba się przygotować :)

      Usuń
    2. słyszałam, że niektórzy tak właśnie robią, ale sama nie próbowałam, a może faktycznie warto na wszelki wypadek:)

      Usuń
  2. Zima za oknem i aż się prosi by zjeść coś drożdżowego! Kusisz mnie dzisiaj:)No i zgadzam się z Tobą w 100% - najlepsze z cukrem pudrem:) Jeszcze cieplutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Piękne są- podejrzewam, że dziewczyny rzuciły się od razu. Zostało coś jeszcze?

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne!:) cudownie wyrosły:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiały być przesmakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pączki z dziurką! Moje ulubione w dzieciństwie.

    OdpowiedzUsuń
  7. no cóż były pysznee:)) polecam!

    OdpowiedzUsuń
  8. gdybym tylko miała drożdże od razu pobiegłabym do kuchni je robić! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. z chęcią bym zjadła drożdżowe obwarzanki! Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są bardzo smaczne:) wyszły wyjątkowo puszyste:)

      Usuń
  10. jeju jakie cudowne! nooo boskie są:)
    że ja nie trafiłam do ciebie wczoraj:/ cały weekend myślałam nad tym co upiec, aż w końcu nic nie zrobiłam, a drożdże sobie poleżały..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe no tak to jest, ja też tak czasem mam na coś ochotę, ale zanim znajdę jakiś ciekawy przepis to weekend mija:)

      Usuń