piątek, 25 stycznia 2013

prosty chleb pszenny


Dzisiaj zachciało mi się domowego chleba. Ale takiego, który byłby dosyć szybki w przygotowaniu, no i na drożdżach, bo z zakwasem to u mnie różnie bywa:)
Więc jest taki. Prosty chlebek ze zwykłej pszennej mąki. Smaczny , puszysty i  na ciepło wystarczyło do niego samo masło....mmmmm:)
Przepis pochodzi z książki "Chleby, bułki i bułeczki".

Składniki:
- 375 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 75 g masła (stopionego)
* żółtko zmieszane z 2 łyżkami  mleka do posmarowania przed pieczeniem

Mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek i kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem i wlewamy kilka łyżek ciepłego mleka. Przysypujemy troszkę mąką, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.  Po tym czasie dolewamy pozostałe mleko, dodajemy sól, masło i wyrabiamy na gładkie ciasto.
Kiedy będzie dobrze wyrobione, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok. 40 minut). Następnie ciasto zagniatamy kilka razy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i ponownie odstawiamy , żeby podrosło  - ok. 30 minut w ciepłym miejscu.
Przed pieczeniem chlebek smarujemy żółtkiem z mlekiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. ( u mnie w piekarniku grzanie od góry - więc stawiam na  niższy poziom ).
Studzimy na kratce.

Smacznego!

16 komentarzy:

  1. taki domowy najlepszy- aż wstyd, ale nigdy sama chleba nie robiłam, a to takie proste:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja długi czas bałam się w ogóle zabrać za pieczenie chleba, ale kiedy spróbowałam po raz pierwszy, to już co jakiś czas piekę:) szukam takich prostszych przepisów, chociaż lubię takie chleby na zakwasie, ale nie mam cierpliwości do zakwasu:)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha no dobrze, że chociaż kaczkom smakowało:) ten mój dzisiejszy chlebek łatwo się zagniata i jeśli się to dłużej robi, to jest właśnie taki fajny i pulchny, moja córka powiedziała, że fajny jak bułeczka:)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  3. Ładnie Ci wyrósł. Niestety ręki do drożdży nie mam...A szkoda, Twój chlebek z chęcią bym skosztowała...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, może jednak spróbujesz kiedyś upiec taki chlebek? :)

      Usuń
  4. ale piekny Ci wyszedł:) i jaki bialutki i delikatny w środku:) zakochałam się:D

    OdpowiedzUsuń
  5. oj,,,będzie włączony do mojej listy pyszności ,tak jak poprzednie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam dziś Twój chleb,bardzo smaczny,jutro opublikuje,dzięki za przepis,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło:) chętnie zobaczę, pozdrawiam również!

      Usuń
  7. jakiego wymiaru keksówki używasz?

    OdpowiedzUsuń