wtorek, 29 stycznia 2013

zacierkowa z boczkiem


Brak pomysłu na obiad...To może zupa? Ale jaka....hmm... Może taka jaką kiedyś robiła Babcia? Zacierki.
Prosto i smacznie, a przy tym nie drogo :)

Składniki:
- włoszczyzna
- 5 ziemniaków
- 2 kostki rosołowe
- cebula
- listek laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 150 g boczku wędzonego
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka majeranku
* na zacierki: 200 g mąki + 2 jajka i szczypta soli

Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy, zalewamy 3 litrami wody i gotujemy. Dodajemy kostki rosołowe i przyprawy. Po mniej więcej 20 minutach dorzucamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
W między czasie z mąki, soli  i jajek zagniatamy twarde ciasto. Odrywamy małe kawałeczki i formujemy w palcach kluseczki. Układamy je na wysypanej mąką desce, żeby się nie posklejały.
Cebulkę i boczek podsmażamy.
Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie dodajemy do zupy zacierki i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Dodajemy boczek  z cebulką, doprawiamy jeśli jeszcze trzeba, dorzucamy majeranek i gotowe!

Smacznego!

16 komentarzy:

  1. o kurka! smak dzieciństwa:) nie jadłam ze sto lat:P

    OdpowiedzUsuń
  2. hehe no ja też parę lat nie jadłam, aż mnie naszło dzisiaj:))

    OdpowiedzUsuń
  3. rzeczywiscie wspominki z lat dzieciecych :D najprostsze dania - najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo, ale to bardzo lubię takie zupy

    OdpowiedzUsuń
  5. jak mrozy wrócą, to zrobię na rozgrzewkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. na taką porę to super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pierwsze widzę taką zupkę:) pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja tęsknię za takimi zupami...Mój mąż niestety uważa zupę za przystawkę i zawsze po odłożeniu łyżki czeka jeszcze na mięcho...dlatego zup nie robię często, aby nie stać dzień w dzień przy dwóch daniach...Pojadłabym, pojadła!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam z boczkiem.. Musi być przepyszna :) Teraz na pewno przy robieniu zacierkowej dodam boczku:)

    OdpowiedzUsuń