środa, 13 czerwca 2012

klops drobiowy

Jeżeli macie już dość wędliny ze sklepu, która po 2 dniach jest klejąca i nie nadaje się do jedzenia, to ten przepis się Wam spodoba:)) Bardzo polecam klops drobiowy na kanapki, a jeśli macie taką chęć to również na ciepło z surówką , np. na obiad czy kolację. Ostatnio dosyć często go piekę i zdecydowanie bardziej wolę od kupnej wędliny :)

Składniki: (na keksówkę o dł. 24 cm)
- 1 kg piersi z kurczaka
- 3 marchewki
- natka pietruszki
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- bułka kajzerka (namoczona i odciśnięta)
- sól i pieprz

Mięso dokładnie mielimy, można dwa razy. Marchewkę i natkę pietruszki drobniutko kroimy i dodajemy do mięsa. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę, a także mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wyrabiamy i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 1,5 godziny lub nieco dłużej w zależności od piekarnika w 180 stopniach.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. mmmmmm uwielbiam takie jedzonko. U nas nazywamy to pieczenią rzymską i często robię ją z mięska wołowo-wieprzowego. Preferujemy na ciepło z dodatkiem np. sosu pieczarkowego.
    Następnym razem wypróbuję twój przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z sosem pieczarkowym na pewno super smakuje:)) Ja też piekłam z mięsa wieprzowego i wychodziło bardzo dobre więc Twoja pieczeń też pewnie jest bardzo smaczna:)) Fajnie, że można i do mięsa drobiowego i wieprzowego "do kombinować" jakieś warzywa lub jajko, wtedy dzieciom bardziej pasuje;) Pozdrawiam!

      Usuń