piątek, 22 czerwca 2012

konfitura gruszkowa

Dzisiaj konfitura z gruszek z dodatkiem imbiru i cynamonu......pachnąca i rozgrzewająca.... Będzie fantastyczna w parze z kruchym ciastem, albo jako dodatek do bułeczki drożdżowej. Po prostu pycha!

Składniki:
- 2 kg gruszek
- szkl cukru ( właściwie ilość cukru zależna od tego jak słodkie są gruszki, należy sypać po trochu i próbować czy już :)
- sok z 1 dużej cytryny
- łyżeczka mielonego cynamonu
- pół łyżeczki mielonego imbiru

Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Umieszczamy je w garnku lub rondlu z grubym dnem, dodajemy sok z cytryny, cukier, cynamon i imbir. Mieszamy drewnianą łyżką  i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż owoce będą miękkie i dadzą się tą łyżką rozetrzeć i całość ładnie się zagęści :) Jak ktoś nie ma cierpliwości może sobie pomóc blenderem:)
Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Mmmm... zapachniało gruszką! Takie drożdżowe bułeczki z Twoją konfiturą to musi być prawdziwa rewelacja! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!! Wiesz, że chyba dzisiaj upiekę jakąś drożdżówkę :))

      Usuń
  2. ślinka aż leci,super wygląda a ja do tego uwielbiam gruszki!Nigdy nie robiłam gruszek ,ciekawa jestem jak się takie domowe przetwory przechowują...czy nie ciemnieją tak jak np pigwa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiesz margo, według moich doświadczeń jak dodaję cytrynę to kolor zawsze lepiej się trzyma;))

      Usuń
  3. masz zupełną rację:)do truskaweczek też dlatego trzeba dodawać,są dłużej ładniejsze:)ale na te gruszki to mi smaka porządnego zrobiłaś:)))na naleśnicznkach je widzę,hihi,,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to do roboty kochaniutka:)) u mnie wyrasta drożdżowe......mmm

      Usuń