piątek, 30 listopada 2012

ciasto drożdżowe z cynamonem




W chłodny, deszczowy wieczór miałam ochotę poczuć w domu zapach ciasta z cynamonem....Pomyślałam o  mięciutkim i ciepłym cieście drożdżowym :) W sam raz na kolację i jeśli coś zostanie to również na śniadanie ;)

Składniki na dwie keksówki:
- 700 g mąki
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 270 ml mleka ciepłego
- 25 g drożdży świeżych
* na kruszonkę: 4 łyżki masła, 5 łyżek cukru pudru, 7 łyżek mąki ( najpierw składniki siekamy nożem, a potem pocieramy palcami, aż utworzą się kuleczki)
* jajko do posmarowania przed pieczeniem
* 2 łyżki masła stopionego, cukier brązowy, cynamon

Drożdże rozpuszczamy w mleku. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajka i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na prostokąt, smarujemy stopionym masłem, posypujemy cukrem brązowym i cynamonem, następnie rolujemy. Wkładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy na 40 - 50 minut, aż podrosną i będą widoczne kopułki.
Przed pieczeniem smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Pyszne również z domowym dżemem!

Smacznego!

23 komentarze:

  1. prawie jak chałka, tylko że z cynamonem:) i do tego jakiś pyszny dżem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i nie mogę odejść od stołu:) jeszcze kawałeczek i jeszcze jeden...;)

      Usuń
  2. OJEJ! JAK SŁODKO DZIŚ U CIEBIE :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda. bardzo lubię drożdżówkę. chyba wiem co upiekę jutro drożdżówkę z jagodami.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak z jagodami to już zazdroszczę;))

      Usuń
  4. Jakie ładne ciacho:)
    Moja teściowa takie robi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie delikatne! Wspaniałe! ;)Zapraszam do mnie na bezę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kochana widziałam twoją bezę , jest piękna!!:)

      Usuń
  6. Pyszności! super wygląda! i zapewne pięknie pachnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bosko pachnie:) nie można się doczekać kiedy wystygnie :)

      Usuń
  7. uwielbiam!
    i jeszcze posmarowane masełkiem, och!:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Rozpłynęłam się właśnie w marzeniach o takim cieście...i o tym aromacie unoszącym sie po całym domu...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe no cudnie pachnie przy pieczeniu:)

      Usuń
  9. Może i ja kuszę z rana, ale Ty za to prawie zawsze z wieczorka i to takimi pysznościami!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności, jak zwykle u Ciebie. :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. zapachniało aż u mnie! mmmmm nie ma jak kawałek dobrego drożdżowego.. jeszcze w taki czas:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak! w zimny dzień ciepła drożdżówka to jest to :)

      Usuń
  12. hmmm ale pyszności, zjadłabym z dżemikiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki , no ja też bym zjadła, ale nic już nie zostało :))

      Usuń