czwartek, 13 czerwca 2013

chleb z dodatkiem mąki z żołędzi



Jakiś czas temu piekłam chleb z suszonymi pomidorami i bardzo mi posmakował.
Najważniejsze w nim było to, że wystarczyło pomieszać łyżką, nie trzeba było zagniatać ciasta.
Prosto, smacznie i bezproblemowo:)
Tym razem część mąki pszennej zastąpiłam mąką z żołędzi, o której kiedyś Wam wspominałam w tym poście.
Chleb wyszedł ciemny, z lekkim posmakiem jakby orzechowym. Pysznie smakował z serem białym i żółtym:)

Przepis jest taki jak na chleb z suszonymi pomidorami , z drobnymi zmianami :
- nie dodałam pomidorów
- zamiast 400 g mąki pszennej, dałam 320 g mąki pszennej i 80 g mąki z żołędzi

Przygotowanie i pieczenie takie samo.

Smacznego!

27 komentarzy:

  1. uwielbiam takie chleby! i zjadłabym ze świeżym masełkiem, popiła mlekiem... aaaa!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, czy taka mąka z żołędzi nadaje się do cist? I gdzie można ją dostać? Jestem kuchennym laikiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do ciasta nie dodawałam, natomiast smażyłam omlety i były bardzo smaczne:)

      Usuń
  3. Mąka z żołędzi? Nie słyszałam wcześniej o czymś takim! Ciekawi mnie smak tego chleba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ogólnie mąka ta jest gorzkawa, ale jak w wypieku jest przewaga mąki pszennej, a ta z żołędzi jest dodatkiem, to całość według mnie zyskuje taki posmak orzechowy:)

      Usuń
  4. Ups... teraz doczytałam, ze było o niej wcześniej, sorry :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic nie szkodzi, kupiłam w tym sklepie http://ziolowyzakatek.pl/sklep_ziolowy-html/ :)

      Usuń
  5. Mniam!!jaki ma cudny kolor!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda apetycznie. Takiego chlebka jeszcze nie jadłam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, polecam tą mąkę jako dodatek bo ma wiele cennych właściwości:)

      Usuń
  7. Poczułam się zmiażdżona, kreatywnością oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Od tamtego Twojego postu bardzo intryguje mnie ta mąka;-) A chlebek istne cudo:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, zniknął ze stołu w jedną chwilę;))

      Usuń
  9. jeszcze nie jadłam mąki z żołędzi, pysznie wygląda chlebek

    OdpowiedzUsuń
  10. Ma super chrupiącą skórkę! I pewnie bardzo ciekawy smak dzięki tej mące:)

    OdpowiedzUsuń
  11. O takim chlebku jeszcze nie słyszałam. Jestem bardzo ciekawa smaku :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam tą mąkę, jeśli gdzieś spotkasz w sklepie, bo jako dodatek jest bardzo zdrowa, zawiera między innymi potas, wapń i magnez, a także witaminy z grupy B:)

      Usuń
  12. Jeszcze nie spotkałam się z tą mąką, ale skutecznie zachęciłaś mnie do jej poszukiwań :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo oryginalny chlebek.

    Miłego weekendu!:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. chleb fajny i jeszcze ta mąka, nigdy jej nie używałam, zaciekawiłaś mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super przepis! I ta mąka... Muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O takiej mące jeszcze nie słyszałam. Chlebek wygląda, jak weź mnie i zjedz!:)pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń