czwartek, 20 czerwca 2013

kurczak pieczony z czosnkiem i cebulą


Pogoda dopisuje, jest upał i cały czas chciałoby się spędzać na dworze, a nie koniecznie w kuchni  :)
Jednak jeść coś trzeba, a krasnoludki  nie za bardzo chcą mnie w gotowaniu  wyręczać;)
Polecam więc kurczaka , bo upiecze się sam i nie musimy nad nim stać.
Wychodzi aromatyczny i soczysty!

Składniki:
- 1 kurczak
- pół dużej cebuli lub jedna mała
- główka czosnku
- 1 papryka
- suszony majeranek, natka pietruszki, tymianek
- sól, pieprz
- oliwa

Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą i pieprzem ( również w środku).
Posypujemy ziołami z każdej strony.
Do środka wkładamy obraną, przekrojoną cebulę i połowę główki czosnku (w łupinie). Spinamy zadek wykałaczką.
Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy pokrojoną w kawałki papryką i pozostałą połową czosnku.
Skrapiamy oliwą, przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i wstawiamy kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 2 godziny.

Smacznego!


27 komentarzy:

  1. Jejku ja ja dawno nie piekłam kurczaka
    w całości;-) Wygląda bardzo soczyście i aromatycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja własnie całkiem niedawno, za to bardzo długiej przerwie, upiekłam całą kurę. Efekt byl znakomity i postanowilam, że będe robic to znacznie częściej.
      Twój kurczaczek prezentuje się wybornie:-).

      Usuń
    2. ja lubię potem pokroić resztę na kanapki:)

      Usuń
    3. też robię kanapki z tego co zostanie i zawsze mi się w domu dziwią, bo tylko ja tak robię:D pyszny kurak:D

      Usuń
    4. ja lubię takie kanapki polać jakimś sosem;) świetnie smakują i jak pachną!

      Usuń
  2. no właśnie, najgorsze jest to że żadne krasnoludki nie chcą nas zastąpić w kuchni ;), kurczak super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba coś z tymi krasnoludkami zrobić;))

      Usuń
  3. ten czosnek przekrojony poziomo wyglada bardzo egzotycznie!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. yummy! pysznie przyrządzony kurczaczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ślicznie wygląda ten kwiatuszek z czosnku!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ach te niesforne krasnoludki :)
    Kurczaka w każdej postaci i o każdej porze uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurczaczek idealnie pasujący do mojej dzisiejszej sałatki:) Pychaaaa

    OdpowiedzUsuń
  8. znakomite, z pewnością orzeźwiające połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. czy to by było bardzo złe jak bym "przypadkiem" podrzuciła ten przepis teściowej? Właśnie przyjechałam w odwiedziny i powiedziała, że ugotuje na co tylko mam ochotę... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O. Widzę, że mamy takie same leniwe krasnoludki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe, masz jakiś pomysł żeby skłonić je do roboty? ;))

      Usuń
  11. lecę pokazać przepis mamie, będzie na następną niedzielę ;]

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ten smak i aromat pieczonego czosnku:) kurczak wyśmienity:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takiego kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń