piątek, 21 września 2012

bananowy wieniec

To ciasto jest dla wszystkich lubiących banany:) Miękkie, wilgotne, pachnące bananami, takie ciasto na chłodne dni....Bardzo smaczne, a dodatkowo polane czekoladą, więc co tu dużo mówić...trzeba upiec i szybko zjeść! A potem upiec jeszcze raz;)

Składniki:
- 100g masła
- 3 dojrzałe banany
- 100ml śmietany 12%
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- gorzka czekolada do polania ciasta
- płatki migdałów do dekoracji

Masło topimy. Banany rozgniatamy widelcem i mieszamy ze śmietaną. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do ucieranej masy dodajemy stopniowo mąkę, masło oraz banany ze śmietaną. Dokładnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy ok. 1 godziny, ale najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Kiedy ciasto wystygnie, polewamy stopioną czekoladą i posypujemy migdałami.
Smacznego!


11 komentarzy:

  1. Och, poproszę kawałek :) Musi smakować obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę bardzo, częstuj się!:)

      Usuń
  2. mój brat już by się w Tobie zakochał za to ciasto:P
    Dlatego też chce zrobić ciasto z bananami niedługo:)Pyszności z rana mi serwujesz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe no cóż...dziękuję:) ciasto jest smaczne, wypróbuj koniecznie!

      Usuń
  3. ciasto takie jakie ubóstwiam!!!! tyle, że wstyd się przyznać, jeszcze nigdy nie piekłam nic z bananami!!!:O a to jedne z moich ulubionych owoców;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to musisz upiec to ciasto!!:)) jest pyszne:)

      Usuń
  4. Nigdy nie piekłam wypieków z bananami:)
    Ale widziałam na wielu blogach, rewelacja!
    Takie ciacho mogłam zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jest szansa na kawałek tego bananowego cuda? *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze tak:))) zapraszam! ale szybciutko:)

      Usuń
  6. Dobrze że jeszcze nie mam planów na obiad bo Twoje danie narobiło mi smaczku :) Więc chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń