czwartek, 20 września 2012

jabłecznik francuski

Dzisiaj do kawki lub herbaty, jak kto woli, polecam jabłecznik francuski:) Przepis na to ciasto pochodzi z książki "Ciasta i torty" pod redakcją Annette Wolter. Jest to zbiór  receptur na różne pyszne wypieki z pięknymi ilustracjami. Kiedy oglądam tą książkę, to mam ochotę pobiec do kuchni i natychmiast coś upiec!
Przepis został nieco zmodyfikowany i myślę, że tak jest po prostu smaczniej:)
A dodatkowo, polałam ciasto musem malinowym....mmmm

Składniki:
- 75 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 jajka
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 jabłka
- 300g kwaśnej śmietany

Masło ucieramy ze 100g cukru, 1 łyżką cukru waniliowego i solą. Wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo 2 jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto wykładamy do formy i układamy na wierzchu jabłka. Pieczemy ok 30 minut.
W między czasie jajka roztrzepujemy z resztą cukru i cukru waniliowego, a następnie mieszamy ze śmietaną.
Podpieczone ciasto polewamy masą śmietanową i ponownie wstawiamy do piekarnika na 25minut.
Po ostygnięciu posypujemy pudrem lub polewamy musem owocowym:)
Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda :) Coś mi się widzi, że taki jest jeszcze lepszy niż tradycyjny.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm coś nowego:) nie jadłam jeszcze jabłecznika w wersji francuskiej:)w smaku chyba podobne do ucieranego? a dzięki dodatkowi śmietany musi być baaaardzo wilgotny i długo zachowujący świeżość:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest delikatny i miękki, na prawdę pyszny:)

      Usuń
  3. W tak chłodny dzień jak dzisiaj chce się coś słodkiego!

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... rozmarzyłam się!:) uwielbiam ciasta z jabłkami, w końcu kocham szarlotkę, ale jabłecznika też jeszcze nie robiłam, trzeba kiedyś nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ten mus... matko, błagam o kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo kusząco i apetycznie mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ten mus jest obłędny...super połączenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) mus rzeczywiście jest super:)

      Usuń