poniedziałek, 17 września 2012

kotleciki pieczarkowe

Bardzo lubię pieczarki i chętnie je dodaję do różnych dań. Tym razem pieczarki zdominowały cały obiad:) Dzięki Margo , która posunęła mi ten pomysł na kotlety, powstało pyszne danie! Dziękuję Margo i pozdrawiam:)

Składniki:
- 1 kg pieczarek
- 2 cebule
- 3 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
- 3 łyżki bułki tartej
- żółty ser pokrojony w kostkę ( ok 150g)
- 2 jajka świeże
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- dodatkowo bułka tarta do panierowania

Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy. Cebule siekamy i podsmażamy na maśle razem z pieczarkami. Kiedy ostygną, mielimy.
Do tak przygotowanych pieczarek z cebulką  dodajemy jajka ugotowane, ser, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną , natkę pietruszki i wbijamy jajka świeże. Doprawiamy.
Formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy.
Smacznego!

21 komentarzy:

  1. mniam! jestem fanką grzybów, więc to coś dla mnie, a takie kotlety chodzą za mną od dawna, ale w domu nie każdy zje i w zasadzie bym robiła praktycznie tylko dla siebie:) Dlatego myślałam, że może z papryką albo samym serem jakimś zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz zrobić z 1/2 kg pieczarek -wtedy będzie kilka dla Ciebie, a dla rodziny z mięsa:) Moja rodzinka jest mięsożerna, ale czasami robię coś innego, szczególnie przydatnego na piątki:)

      Usuń
    2. u mnie też sami mięsożercy:P

      Usuń
  2. nasza rodzina również jest mięsożerna, ale nie pogardziłaby takimi kotlecikami:) bardzo apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham kotleciki, z pieczarkami wydają się bardzo zachęcające

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny pomysl na kotleciki! :) na pewno kiedys z niego skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, można na próbę zrobić z połowy porcji:)

      Usuń
  5. Fajne kotleciki, może to będzie mój sposób aby przekonać córkę do pieczarek ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no moja najmłodsza zjadła dwa kotleciki!:)

      Usuń
  6. Takich kotlecików nie jadłem ale z pieczarkami muszą być przepyszneeeeee!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba nie trzeba zaznaczać ,że eksperymentu kulinarne są u mnie mile widziane:)
    Podziwiam więc twój pysznie wyglądający wytwór:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe no dziękuję, zapewniam, że warto zrobić:)

      Usuń
  8. Uwielbiam warzywne kotleciki. :) Pieczarkowych akurat nie jadłam, ale już mi podsunęłaś ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się w takim razie i pozdrawiam!:)

      Usuń
  9. Kotleciki mają widzę wzięcie!Cieszę się najbardziej ,że dałaś sie namówić!Pozdrawiam Cię wieczorkowo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kotleciki są na prawdę bardzo smaczne! Ja się cieszę, że dałaś mi przepis:))

      Usuń
  10. Ja ze swoją mięsożernością dodałabym tu mimo wszystko odrobiny mięska mielonego. ALe nawet bez tego dodatku wyglądają rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe ...no tak, jak to mięsożerca:))

      Usuń